Коли відмовити у оплаті лікарняного

Рішення про призначення матеріального забезпечення за листком непрацездатності приймає уповноважений із соціального страхування або комісія, яку створюють в установі (далі — Комісія). До її складу входять представники як адміністрації установи, так і застрахованих осіб.

Скачати заяву-розрахунок лікарняних

Комісія не тільки контролює, чи правильно нараховані/своєчасно виплачені лікарняні, а й:

  • вирішує не призначати лікарняні;
  • розглядає підставу і правильність видачі листків непрацездатності, їх заповнення.

Комісія може відмовити в оплаті листка непрацездатності, зокрема, якщо працівник:

  • одержав захворювання або травму при вчиненні злочину;
  • отримав захворювання або травму в алкогольному, наркотичному, токсичному сп’янінні або в результаті дій, пов’язаних зі сп’янінням;
  • під час лікарняного перебував у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушив режим лікування.

Тож Комісії:

  • перевіряють дотримання працівниками режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;
  • ведуть облік осіб, які часто та довго хворіють, а також осіб, які отримали листки непрацездатності у зв’язку із невиробничими травмами;
  • щоквартально аналізують використання коштів ФСС;
  • вносять пропозиції щодо зниження рівня захворюваності роботодавцю та представнику застрахованих осіб та ін. (Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління ФСС від 19.07.2018 № 13).

Комісії за потреби можуть звертатися до ФСС або їх відділень, аби перевірити правильність видачі та продовження листків непрацездатності працівникам.

Якщо установи використовуватимуть свої права, вони зможуть уникнути фінансових/штрафних санкцій у разі проведення перевірки правильності та правомірності використання коштів ФСС.

За інформацією Фонду соціального страхування України

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195030

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30611

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді