Працівник не використав дні відпустки: коли виплачувати грошову компенсацію

Випадки, за яких роботодавці можуть виплачувати працівникам грошову компенсацію за невикористані ними щорічні відпустки, передбачає стаття 83 КЗпП.

Якщо працівник звільняється, виплачуйте йому грошову компенсацію за всі невикористані дні:

  • щорічної відпустки;
  • додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства відповідної групи.

Калькулятор днів щорічної відпустки

За бажанням працівника оплатіть частину щорічної відпустки грошовою компенсацією за умови, що тривалість його щорічної та додаткових відпусток не коротша за 24 к. дн.

Якщо працівник переходить на роботу до іншої установи/організації, за бажанням працівника перерахуйте грошову компенсацію за не використані ним дні щорічних відпусток на рахунок установи/організації — нового роботодавця.

Не замінюйте грошовою компенсацію відпустку всіх видів особам віком до вісімнадцяти років.

За інформацією Управління Держпраці у Чернівецькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відрядження – всі зразки

Наказ на відрядження складають на особу, яку направляють для виконання роботи за кордон або в інший населений пункт. Експерт надає готові зразки наказі про відрядження або про його припинення.
147334

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
56109

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5168

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15568

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді