Атестація робочого місця: чи потрібна, якщо працевлаштовуєте особу з інвалідністю

Роботодавці зобов’язані працевлаштовувати осіб з інвалідністю, якщо середня кількість їхніх найманих працівників — вісім і більше. Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю діє для всіх, хто використовує найману працю (ст. 19 Закону України «Про соціальний захист осіб з інвалідністю» від 21.03.1991 № 875).

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу

Установи, які використовують працю осіб з інвалідністю, зобов’язані:

  • створювати для них умови праці за рекомендаціями медико-соціальної експертної комісії та індивідуальних програм реабілітації;
  • вживати додаткових заходів безпеки праці, які відповідають специфічним особливостям цієї категорії працівників (ст. 12 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII).

Атестацію робочих місць за умовами праці проводять відповідно до:

  • Порядку, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 №442 (далі — Порядок № 442);
  • Методичних рекомендацій щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Мінпраці від 01.09.1992 № 41.

Основна мета атестації — реалізувати права працівників. Її проводить атестаційна комісія роботодавця у строки, визначені колективним договором, але не рідше 1 разу на 5 років (п. 4 Порядку № 442).

Однак спеціальної атестації робочого місця, яке роботодавець має організувати для працівника з інвалідністю, чинне законодавство не передбачає.

За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді