Сезонні трудові договори: на який строк укладати

Сезонними є роботи, які внаслідок природних і кліматичних умов працівники можуть виконувати лише упродовж певного періоду/сезону, але їх тривалість не перевищує 6 місяців. Список сезонних робіт і сезонних галузей затвердив КМУ постановою від 28.03.1997 № 278.

Сезонний трудовий договір є різновидом строкового трудового договору. Коли працевлаштовуєте на сезонні роботи, укладайте трудовий договір із працівником на строк, який не перевищує тривалості сезону, тобто 6 місяців.

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу

Попередьте працівника про сезонний характер роботи та відобразіть у наказі/розпорядженні про прийом на роботу, що працівник працюватиме саме на сезонних роботах.

Випробувальний термін такому працівнику не встановлюйте. Після закінчення сезонних робіт звільніть працівника за пунктом 2 статті 36 КЗпП. Днем звільнення буде останній день сезонної роботи.

Якщо працівник після закінчення сезонної роботи продовжуватиме працювати або тривалість такої роботи перевищить 6 місяців, трудовий договір із цим працівником буде вважатися таким, що укладений на невизначений строк.

Сезонного працівника можете звільнити з власної ініціативи до закінчення строку трудового договору, якщо:

  • припинили роботи на строк понад два тижні з причин виробничого характеру чи скорочення робіт;
  • через відсутність працівника на роботі безперервно більше ніж один місяць внаслідок тимчасової непрацездатності.

Сезонні працівники мають право достроково з власної ініціативи розірвати трудовий договір. Про своє звільнення вони мають попередити письмово за три дні.

За інформацією ГУ Держпраці у Чернівецькій області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150576

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді