Як визначити дати виплати зарплати працівникам

UA RU

Строки та періодичність, у які маєте виплатити зарплату працівникам, визначає стаття 115 КЗпП та стаття 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці).

Якщо помилились, коли нараховували зарплату, та порушили строк, у який мали її виплатити, Держпраці може оштрафувати бухгалтера або керівника установи.

Калькулятор штрафів

Законодавство передбачає, що зарплату маєте виплачувати:

  • у робочі дні — за графіком роботи установи;
  • два рази на місяць — проміжок між виплатами не має бути більшим за 16 к. дн.;
  • не пізніше ніж через 7 днів після закінчення періоду, який оплачуєте.

Врахуйте одночасно всі ці умови, коли визначаєте, зокрема, у колективному договорі або положенні про оплату праці, конкретні дати, у які виплачуватимете працівникам зарплату.

Коли виплачуєте зарплати за першу половину місяця/аванс і за звітний місяць, маєте вкластися в конкретні числа:

  • зарплату за місяць виплачуйте не пізніше 7 числа місяця, тобто в період із 1-го по 7 число.
  • якщо зарплату за місяць виплачуєте із 1 по 7 число місяця, аби дотриматися проміжку не більш ніж 16 к. дн. між виплатами, аванс виплачуйте із 16 по 22 число.

Аналогічні дати навело Мінсоцполітики у листі від 09.12.2010 № 912/13/155-10.

Тож в колективному договорі визначте дати виплати зарплати й авансу, а саме число місяця:

  • 1-е та 16/17 числа;
  • 2-е та 17/18 числа;
  • 3-е та 18/19 числа;
  • 4-е та 19/20 числа;
  • 5-е та 20/21 числа;
  • 6-е та 21/22 числа;
  • 7-е та 22 числа.

Не виплачуйте зарплату 23 числа, адже виплату необхідно провести не пізніше 7 дня після першої половини місяця— тобто якщо до 15 днів місяця додати 7, вийде 22 число.

Якщо день виплати зарплати припав на вихідний, святковий або неробочий день, виплатіть зарплату напередодні (ч. 2 ст. 115 КЗпП, ч. 2 ст. 24 Закону про оплату праці).

За інформацією Управління Держпраці у Кіровоградській області

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55372

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5006

Терміни виплати зарплати

За порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць передбачено фінансову санкцію для роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення (з квітня 2024 року – 24000 грн). Що врахувати аби правильно визначити терміни виплати заробітної плати і не допустити порушення розглянемо далі.
15303

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
26402

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді