Що зміниться у закупівлях електричної енергії?

Фахівці Мінекономрозвитку повідомляє стосовно закупівлі електричної енергії

11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII (далі - Закон № 2019).

Відповідно до Закону № 2019  через 18 (вісімнадцять) місяців з дня набуття  чинності  видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії підлягатимуть розподілу. Тобто, один і той самий суб'єкт господарювання не матиме права одночасно надавати послуги з розподілу та постачання електричної енергії.

Таким чином, послуги з розподілу електричної енергії будуть надавати оператори систем розподілу (природні монополії), а постачання електричної енергії споживачам — окремі від операторів систем розподілу юридичні особи — електропостачальники.

Оскільки оператори систем розподілу не матимуть права здійснювати постачання електричної енергії через 18 (вісімнадцять) місяців з дня набрання чинності Законом № 2019, ліцензії на постачання за регульованим тарифом на закріпленій території будуть анульовані. У свою чергу енергопостачальні компанії (які є вертикально-інтегрованими суб’єктами господарювання) повинні заздалегідь інформувати споживачів про здійснення заходів з відокремлення, зокрема, щодо умов постачання електричної енергії під час та після відокремлення, шляхом розміщення відповідної інформації на офіційному веб-сайті та на платіжних документах, виписаних споживачам.

Тому споживачі (крім побутових та малих непобутових споживачів), яким на день набрання чинності Законом № 2019 постачання здійснював електропостачальник за регульованим тарифом, повинні до 11 грудня 2018 року обрати собі електропостачальника та укласти з ним договір постачання електричної енергії. Якщо споживач не обере електропостачальника, постачання електричної енергії йому впродовж не більше 90 днів буде атоматично здійснювати постачальник «останньої надії», визначений на відповідній території.

Побутовим та малим непобутовим споживачам постачання буде здійснювати постачальник універсальних послуг або обраний ними електропостачальник.

Джерело: Лист Мнекономрозвитку від 09.11.2017 № 3304-06/40489-07

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Корисність основних засобів: оцінка, проводки

Переоцінка та зменшення корисності основних засобів – бухгалтер стикається з цими поняттями у своїй роботі. Як оцінити корисність основних засобів та відобразити в обліку втрати/вигоди від зменшення/відновлення корисності ОЗ – експерт підкаже.
4140

Зарплатні відомості – ЗРАЗКИ та бланки

У консультації – про оформлення зарплатних документів, зразки зарплатних відомостей, а також про відповідальність фінансову, адміністративну, дисциплінарну, кримінальну при нарахуванні зарплати.
55372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді