Чи враховувати премії до професійних свят для забезпечення мінімального розміру зарплати?

Фахівці Мінсоцполітики пояснили, чи враховувати премії до професійних свят для забезпечення мінімального розміру заробітної плати.

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати відповідно до статті 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1994 № 108/95-ВР (далі — Закон).

Вичерпний перелік виплат, які не враховують при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру визначено частиною 2 статті 31 Закону, це:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат.

До святкових дат належать офіційно встановлені в Україні святкові та неробочі дні, професійні свята та пам'ятні дні.

Джерело: лист Мінсоцполітики від 02.11.2017 № 2688/10/101-17

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40361

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
196191

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
31240

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді