У розрахунках готівкою монети номіналом 1, 2 і 5 копійок не використовують

UA RU

У розрахунках готівкою монети номіналом 1, 2 і 5 копійок не використовують

З 01.10.2019 при здійсненні розрахунків готівкою монети номіналом 1, 2 та 5 копійок не використовують, оскільки вони не є платіжним засобом.

Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках або НБУ.

Для полегшення готівкових розрахунків застосовуйте правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам. Робіть це за простим математичним правилом:

  • якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, її заокруглюйте в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;
  • якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, її заокруглюйте в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Не заокруглюйте суму, якщо це безготівковий розрахунок.

За інформацією НБУ

У розрахунках готівкою монети номіналом 1, 2 і 5 копійок не використовують
Тетяна НИЖНИК,експерт Експертус Головбух
Зарплату готівкою можете виплачувати без обмежень. Нацбанк оновив правила ведення касових операцій.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6845

Картка аналітичного обліку касових видатків

Облік касових і фактичних видатків в бюджетниій установі 2024 ➤ зразок картки аналітичного обліку касових видатків ➤ зразок картки аналітичного обліку фактичних видатків
23908

Касова книга – бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
35014

Як вести касові операції

Хоча більшість розрахунків проводиться безготівково, окремі установи або за окремими операціями все ж проводять розрахунки готівкою. Розглянемо як проводити касові операції.
9796

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді