Як повинна бути маркована органічна продукція

Як органічний продукт можна маркувати лише продукт, який:

  • вироблений за законодавством у сфері органічного виробництва;
  • містить не менше ніж 95% органічних інгредієнтів сільгосппоходження та не більше 5% неорганічних інгредієнтів, внесених до Переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях.

Органічна продукція повинна:

  • мати сертифікат, що засвідчує відповідність процесу виробництва продукції та її обігу вимогам законодавства у сфері органічного виробництва;
  • бути маркована державним логотипом для органічної продукції. Такий логотип, затверджує наказ Мінагрополітики від 22.02.2019 № 67. Його наносять на будь-яку упаковку, етикетку (стікер), споживчу тару, контретикетку, кольєретку, ярлик, пробку, листок-вкладиш, документ, повідомлення, інші елементи упаковки, що супроводжують органічну продукцію чи належать до неї;
  • мати кодовий номер, що містить акронім, що ідентифікує державу походження, напис organic та реєстраційний код органу сертифікації. Кодовий номер розміщують під державним логотипом.

Якщо сільгосппродукція отримана не в результаті органічного виробництва, закон забороняє:

  • маркувати її державним логотипом для органічної продукції;
  • використовувати під час її маркування будь-які позначення та написи «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» та/або будь-які написи з префіксами біо-, еко- тощо будь-якими мовами.

Якщо продукція має сертифікат, що засвідчує органічне виробництво, і ввезена для реалізації на територію України, написи на оригінальному маркуванні українською мовою позначають написом «органічний продукт».

Продукція, яка маркована державним логотипом для органічної продукції, але за законодавством у сфері органічного виробництва такою не є, підлягає вилученню. За порушення — притягнуть до відповідальності, яку встановлює стаття 40 Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» від 10.07.2018 № 2496-VIII.

За інформацією сайту Міністерства аграрної політики та продовольства

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як реєструвати договори в органах Казначейства в умовах воєнного стану

Укласти договір про закупівлю – це пів справи, аби його виконати за кошти державного чи місцевого бюджету – обов’язково потрібно зареєструвати взяття відповідного бюджетного зобов’язання. Розберемо окремі нюанси укладення договорів та дамо поради для реєстрації зобов’язань за ними відповідно до законодавства, що діє наразі.
4475

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1321

Закупівля послуг з поточного ремонту: які нюанси врахувати

Час від часу у замовника виникає потреба в проведенні поточного ремонту, і для цього він має за законодавством провести закупівлю товарів й послуг. Поточний ремонт як предмет закупівлі належить до послуг, а для закупівлі послуг закупівельне законодавство встановлює свої вимоги. І самому розібратися з ними іноді замовнику не під силу. Допоможемо йому в цьому.
5217

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4475

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді