Чи допустиме виправлення у грошовій чековій книжці

UA RU

Грошові чекові книжки банки оформляли своїм клієнтам до запровадження стандарту IBAN, де зазначався діючий на той час реквізит «№ рахунку» клієнта.

Фахівці НБУ роз’яснили, що банк має право виправляти зазначений рахунок на стандарт IBAN. Таке виправлення є ініціативою банку, що пов’язано із виконанням останніми нормативно-правових актів НБУ. Використання грошової чекової книжки, яка була заповнена банком по діючим на той час реквізитам «№ рахунку» клієнта, допускається до повного її використання.

Також допустимо зазначати номер рахунку за стандартом IBAN, який має 29 знаків, в кілька рядків, оскільки форма грошового чека має певні обмеження в розмірах, адже виготовляється лише друкарським способом.

Регулятор зазначив, що альтернативою грошового чека є заява на видачу готівки з поточного рахунку юридичної особи — за умови використання електронного документообігу на договірних умовах банку з клієнтом.

Із листа НБУ «Про зазначення міжнародного номера рахунку (IBAN)» від 09.09.2019 № 50-0006/46321

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

КОРО: особливості застосування Книги обліку розрахункових операцій

Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) ведуть установи при проведенні готівкових розрахункових операцій у визначених законодавством ситуаціях. Розглянемо коли їх бюджетній установі вести обов’язково, а коли можна обійтися й без них?
27298

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
7071

Картка аналітичного обліку касових видатків

Облік касових і фактичних видатків в бюджетниій установі 2024 ➤ зразок картки аналітичного обліку касових видатків ➤ зразок картки аналітичного обліку фактичних видатків
25838

Касова книга – бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
36868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді