Діапазон посадових окладів — як впливає на індексацію

UA RU

Нагадаємо, індекс споживчих цін для проведення індексації обчислюють з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифних ставок (окладів). Суму індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховують, якщо розмір підвищення зарплати перевищує суму індексації, що склалася у місяці підвищення тарифних ставок (окладів).

Калькулятор індексації зарплати

Якщо розмір підвищення зарплати не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення тарифних ставок (окладів), суму індексації у цьому місяці визначають з урахуванням розміру підвищення зарплати і розраховують як різницю між сумою індексації і розміром підвищення зарплати.

У разі зростання зарплати за рахунок інших її складових без підвищення тарифних ставок (окладів) суму індексації не зменшують на розмір підвищення зарплати. У разі коли відбувається підвищення тарифної ставки (окладу), у місяці підвищення враховують всі складові зарплати, які не мають разового характеру.

Фахівці Мінсоцполітики роз’яснили, якщо за певною посадою встановлюється діапазон посадових окладів (мінімальний і максимальний), підвищення посадового окладу у межах цього діапазону не повинно призводити до зміни початку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Якщо ж відбувається підвищення мінімальних та максимальних посадових окладів у межах діапазону за певною посадою, змінюється і місяць початку обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Із листа Мінсоцполітики «Щодо індексації заробітної плати» від 20.08.2019 № 75/0/214-19

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
58631

Індексація зарплати в вересні 2022 року

Держстат установив індекс інфляції в липні 2022 року в розмірі 100,7%. Хто з працівників бюджетної сфери матиме право на індексацію заробітної плати у вересні 2022-го та в яких розмірах?
6884

Індексація зарплати в серпні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в серпні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в серпні?
10226

Індексація зарплати в липні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в липні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в липні?
13617

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді