Чи можна відмовити працівнику у звільненні за власним бажанням

Якщо працівник вирішив звільнитися за власним бажанням, роботодавець не має права його не відпускати. Про це нагадали фахівці Держпраці.

Адже працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за 2 тижні (ст.38 Кодексу законів про працю України).

Крім того, працівник має право наполягати на розірванні трудового договору у коротший строк у разі неможливості продовжувати роботу з поважних обставин. Підставами для цього може бути переїзд працівника на нове місце проживання; переведення його чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість; вступ до навчального закладу; неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком; вагітність; догляд за дитиною до досягнення нею чотирнадцятирічного віку або дитиною-інвалідом; догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку або інвалідом I групи; вихід на пенсію; прийняття на роботу за конкурсом, а також з інші поважні причини. В таких випадках роботодавець зобов’язаний розірвати трудовий договір у строк, який просить працівник.  

Відмова у звільненні працівника з роботи за власним бажанням є порушенням законодавства. Як наслідок, у разі звернення працівника до органів Держпраці керівника можуть притягнути до відповідальності.

Джерело: сайт ГУ Держпраці у Хмельницькій області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді