Банкнота номіналом 1000 грн — зустрічайте вже завтра

UA RU

У п’ятницю, 25.10.2019, новою банкнотою номіналом у 1000 грн НБУ почне підкріплювати банки у всіх регіонах. Банки у цей же день зможуть видавати її клієнтам.

НБУ спеціально презентував нову банкноту за чотири місяці до дати її уведення в обіг (25.10.2019), щоб усі банки змогли встигнути налаштувати своє обладнання (банкомати, комплекси самообслуговування), а громадяни — ознайомитися з дизайном та елементами захисту цієї банкноти.

Банкнота номіналом 1000 грн — зустрічайте вже завтра

Введення банкноти номіналом 1000 грн підтверджене розрахунками. Так, розрахунок номінального ряду гривні був зроблений за Д-метричною моделлю (D-metric), згідно з якою банкнота вищого номіналу має приблизно дорівнювати розміру середньоденної заробітної плати за 2 дні. Враховуючи, що середня зарплата в Україні вже сягнула понад 10 тис. грн і продовжить зростати, це значення поступово наближається до номіналу, який запроваджує НБУ.

Необхідність введення нового номіналу підтверджується й іншими розрахунками. Так, у структурі банкнот в обігу найбільшу питому вагу зараз займають банкноти номіналами 500 грн — понад 55%. Зважаючи на світовий досвід, наближення до рівня 50% свідчить про необхідність введення в обіг вищого номіналу.

Елементи захисту банкноти

Багатотоновий водяний знак — портретне зображення В. Вернадського та світлий елемент водяного знака — зображення цифрового позначення номіналу (розміщено в правій нижній частині багатотонового водяного знака).

Занурена захисна стрічка — стрічка має прозорі зображення, ультрафіолетову флуоресценцію та магнітний код.

«Віконна» захисна стрічка — стрічка має зображення номіналу «1000» та Малого Державного Герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект — зміна напрямку руху фонового зображення.

SPARK-елемент — при зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект — поступові переходи кольору від золотистого до нефритового.

Наскрізний елемент — зображення цифрового позначення номіналу «1000», усі елементи якого збігаються та доповнюють один одного під час розглядання банкноти проти світла.

Латентне зображення — світле або темне зображення номіналу «1000», яке стає видимим під час розглядання банкноти під гострим кутом до джерела світла.

Рельєфні елементи — елементи зображень, шорсткість яких відчувається на дотик:

  • написи та зображення;
  • елемент для людей з послабленим зором.

Мікротексти — написи, що повторюються, і які можна прочитати за допомогою збільшувального скла.

За інформацією НБУ

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

КОРО: особливості застосування Книги обліку розрахункових операцій

Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) ведуть установи при проведенні готівкових розрахункових операцій у визначених законодавством ситуаціях. Розглянемо коли їх бюджетній установі вести обов’язково, а коли можна обійтися й без них?
26254

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6989

Картка аналітичного обліку касових видатків

Облік касових і фактичних видатків в бюджетниій установі 2024 ➤ зразок картки аналітичного обліку касових видатків ➤ зразок картки аналітичного обліку фактичних видатків
24935

Касова книга – бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
36016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді