Інформація, чи є в учасника-переможця тендера податкова заборгованість, вже є в ProZorro

Теми:

Тепер електронна система закупівель інтегрована з реєстром Державної податкової служби. Нормативна основа для цього — наказ Мінеконорозвитку та Мінфіну «Про затвердження Порядку взаємодії електронної системи закупівель з інформаційними системами Державної фіскальної служби України щодо обміну інформацією про відсутність або наявність заборгованості (податкового боргу) зі сплати податків, зборів, платежів, контроль за якими покладено на органи Державної фіскальної служби України, в учасника процедури закупівлі» від 17.01.2018 № 37/11.

Це означає, що інформація про відсутність чи наявність заборгованості зі сплати податків і зборів в учасника-переможця потраплятиме в систему за автоматичним запитом. Замовник зможе перевірити таку інформацію безпосередньо в Prozorro.

Такий функціонал реалізований тільки для таких процедур закупівлі:

  • відкриті торги;
  • відкриті торги з публікацією англійською мовою;
  • переговорна процедура для потреб оборони;
  • конкурентний діалог (2-й етап);
  • конкурентний діалог з публікацією англійською мовою (2-й етап);
  • відкриті торги для закупівлі енергосервісу;
  • укладання рамкової угоди.

Після оприлюднення в Prozorro повідомлення про намір укласти договір система направляє запит в ДПС. У відповідь на запит буде сформована Квитанція № 1. Щоб переглянути її, натисніть на «Документи»:

Інформація, чи є в учасника-переможця тендера податкова заборгованість, вже є в ProZorro

Квитанція № 1 підтверджує, що запит до ДПС система надіслала. У ній зазначають час відправлення запиту, результат відправлення.

Далі потрібно зачекати Квитанцію 2, що і міститиме потрібну інформацію. Відповідь на запит система ДПС формує автоматично та передає не пізніше 18:00 наступного робочого дня з дня отримання запиту (крім вихідних та святкових днів).

Наприклад.

Квитанція № 1 із запитом до ДПС система сформувала

29.10.2019 до 18:00

29.10.2019 після 18:00

Квитанція № 2 має бути опублікована 30.10.2019 до 18:00

Квитанція № 2 має бути опублікована протягом двох наступних робочих днів. Тобто до 18:00 31.10.2019

Інформація, чи є в учасника-переможця тендера податкова заборгованість, вже є в ProZorro Зверніть увагу, що йдеться тільки про робочі дні. Тобто Квитанція № 2 має з’явитись не пізніше ніж о 18:00 наступного робочого дня.

Покажемо, де дивитися Квитанцію № 2.

Інформація, чи є в учасника-переможця тендера податкова заборгованість, вже є в ProZorro

Щоб переглянути інформацію в Квитанції № 2 натисніть Завантажити підписаний файл .p7s. Далі на сайті відкрийте завантажений файл і натисніть Зберегти.

Інформація, чи є в учасника-переможця тендера податкова заборгованість, вже є в ProZorro

Відкрийте файл, наприклад у Блокноті або WordРad, і перевірте інформацію, вказану в полі R0401G1S — позначка про відсутність/наявність заборгованості.

Інформація, чи є в учасника-переможця тендера податкова заборгованість, вже є в ProZorro

Що означають позначки? Якщо зазначено:

  • 0 — відсутня заборгованість;
  • 1 — наявна заборгованість.

Якщо це поле не заповнене, дивіться поле R0301G1S — Результат обробки запиту. Дані у ньому означають:

  • 0 — надано інформацію про відсутність/наявність заборгованості;
  • 1 — учасник процедури закупівлі за цим ЄДРПОУ/реєстраційним номером облікової картки платника податків або серією та номером паспорта на обліку в органах ДПС не перебуває;
  • 2 — учасника процедури закупівлі зняли з обліку в органах контролю;
  • 3 — учасник процедури закупівлі за вказаним ЄДРПОУ не є юрособою.

Отже, як і обіцяла команда ProZorro, тепер є в системі інформація про відсутність чи наявність заборгованості зі сплати податків і зборів в учасника-переможця.

Однак, у цій ситуації відповідь на запитання, чи може тепер замовник не вимагати, а учасник не надавати довідку з ДПС про відсутність заборгованості, мало би надати Мінекономіки. Тому радимо дочекатися офіційного роз’яснення Уповноваженого органу з публічних закупівель.

Джерело: сайт ProZorro

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3901

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35189

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5889

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29459

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді