Роботодавець не вправі змінювати розмір аліментів, визначений судом

За рішенням суду за вибором одного з батьків або інших законних представників дитини, з яким проживає дитина, аліменти на її утримання присуджують або:

  • у частці від доходу її матері, батька;
  • у твердій грошовій сумі (частина третя ст. 181 СК).

Роботодавець не вправі змінювати розмір аліментів, визначений судом

Спосіб стягнення аліментів, який визначив суд, змінюється за його рішенням за позовом одержувача аліментів.

Виконавець примусово виконує рішення у спосіб та в порядку, встановлені виконавчим документом і законом. У разі стягнення аліментів як частки заробітку боржника, аліменти відраховують на підставі постанови виконавця, яку надсилають за місцем його роботи.

Виконавець обов’язково зазначає у постанові:

  • порядок стягнення та розмір відрахувань;
  • реквізити рахунку органу державної виконавчої служби, рахунку приватного виконавця, на який необхідно перераховувати стягнуті кошти;
  • вимогу направити звіти про здійснені відрахування та виплати і зазначити періодичність подання звітів та адресу, на яку необхідно направляти звіти;
  • роз’яснення про відповідальність за невиконання законних вимог виконавця, порушення вимог закону.

Мін’юст наголосив, що роботодавець не може самостійно змінювати порядок стягнення та розмір відрахувань, які визначені у постанові виконавця.

Із листа Мін’юсту від 16.09.2019 № 34122/635-2-19/11.4.3

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Нарахування аліментів 2024

Яким буде мінімальний і максимальний розмір аліментів 2024 року, штрафи за прострочення сплати аліментів, як аліменти утримуються та відображаються у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку та в обліку бюджетної установи. Ці та пов’язані питання – у цьому огляді.
21246

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6781

Приклади відрахувань із заробітної плати 2023 року

Перш ніж виплатити працівникові зарплату, бухгалтер повинен відрахувати із неї податки. А ще можуть бути й аліменти та інші обов’язкові платежі. Усе про відрахування із заробітної плати 2023 року — у статті.
340705

Соціальні стандарти 2023: актуальні цифри

У 2023 році у зв’язку зі збройною агресією мінімальна зарплата і прожитковий мінімум не зазнали змін. Проте змінений порядок обчислення/надання декретних і лікарняних, скасування індексації грошових прибутків, інші нововведення.
7326

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді