Як повернути помилково або надміру сплачені суми грошового зобов’язання та пені

Як повернути помилково або надміру сплачені суми грошового зобов’язання та пені

Із 01.11.2019 діє новий механізм, за яким платникам податків повертатимуть помилково та/або надміру сплачені суми грошових зобов’язань та пені. Для такого повернення потрібно:

  • подати заяву до органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми;
  • щоб з дня переплати не пройшло 1095 днів (3 роки).

Заяву можна подати в електронній формі з дотриманням правил накладення КЕП або ЕЦП через:

  • ІТС «Електронний кабінет» (код форми заяви — J1302001);
  • ІТС «Єдине вікно подання електронної звітності».

Як користуватися IBAN

У заяві слід зазначити:

  • назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу;
  • його суму;
  • дату сплати і реквізити з платіжного документа, за яким кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкрито рахунок, та МФО Казначейства);
  • напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються:
    • на поточний рахунок платника податку в установі банку;
    • на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету;
    • у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Додатково до заяви можна подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Цей механізм не поширюється на повернення:

  • відшкодування ПДВ;
  • авансових платежів (передоплати), помилково та/або надміру внесених як попереднє грошове забезпечення сплати майбутніх митних та інших платежів, які сплачують до/або під час митного оформлення, та грошової застави;
  • митних та інших платежів, що сплачують до/або під час митного оформлення;
  • помилково та/або надміру перерахованих (унесених) коштів, сплачених шляхом надання при митному оформленні податкового векселя;
  • суми акцизного податку, внесеної в рахунок погашення податкових векселів;
  • суми безспірно списаних коштів згідно з рішеннями суду щодо, помилково або надміру зарахованих до бюджетів.

За інформацією ГУ ДПС у м. Києві

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2441

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
49764

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
13112

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
75390

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57099

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді