Уряд обмежив повноваження інспекторів праці

З 31.12.2019 інспектори праці перевірятимуть дотримання вимог законодавства про працю (крім питань незадекларованої праці) відповідно до вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V (далі — Закон № 877). Це суттєво зменшує кількість підстав для проведення перевірок, зменшує можливості для зловживань з боку інспекторів та розширює права підприємців.

Уряд обмежив повноваження інспекторів праці

Відповідні зміни містить оновлений Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 № 823 (далі — Порядок № 823).

Згідно з оновленою редакцією, відтепер усі заходи державного нагляду (контролю) у сфері додержання законодавства про працю, крім тих, предметом вивчення яких є виявлення незадекларованої праці, проводитимуть відповідно до вимог Закону № 877. Тобто, інспектори праці проводитимуть планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) з урахуванням всіх вимог щодо планування таких заходів, повідомлення суб’єктів господарювання про їх проведення, передбачених законом підстав їх ініціювання та проведення, використання виключно уніфікованих форм актів тощо.

Перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин відбуватимуться у формі інспекційних відвідувань, що є позаплановими заходами державного нагляду (контролю) та у відповідності до Закону № 877 проводяться без завчасного попередження.

Із Порядку № 823 вилучили таку форму контролю як невиїзне інспектування та можливість продовжувати строки проведення відвідувань за рішенням інспектора.

Оновлений Порядок відображає позицію Уряду щодо неприпустимості використання незадекларованої праці та необхідності зниження втручання контролюючих органів у діяльність роботодавців.

За інформацією прес-служби Мінекономіки

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці у 2024 році

У період дії правового режиму воєнного стану планові контрольні заходи не проводять. Стосується це і Держпраці. Але не все так просто та однозначно.
5741

Що робити, коли ревізори вважають незаконною передплату бухгалтерського видання

Отримайте поради від колишнього ревізора: ☑️ Як проаналізувати претензії? ☑️ Які аргументи підготувати? ☑️ Як надати письмове пояснення? 📝 Скачайте зразок пояснення ревізорам.
4896

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді