Робота жінок у нічний час: особливості та обмеження

Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Норми тривалості робочого часу 2020 року

Робота жінок у нічний час: особливості та обмеження

Досить широко використовується праця жінок у нічний час. Необхідність використання праці жінок у нічний час пов’язана з характером виробництва, умовами праці та життя, а необхідність нічних змін зумовлена вимогами технологічного процесу, специфікою послуг, що надаються населенню, сезонним характером робіт.

В статті 54 КЗпПзазначено, що нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

Стаття 176 КЗпП повідомляє, що не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, а також направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Статтею 175 КЗпП зазначено, що залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Зазначені у частині першій статті 175 КЗпП обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї. Також не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю без їх згоди (ст.177 КЗпП).

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Призупинення дії трудового договору: що в Податковому розрахунку

З консультації дізнаєтеся, чи зазначати в Додатку Д5 реквізити наказу про призупинення дії трудового договору, як заповнити при цьому Додатки Д1 та 4ДФ, а також, як бути з ЄСВ з мінімальної бази
16564

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді