Робота жінок у нічний час: особливості та обмеження

Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Норми тривалості робочого часу 2020 року

Робота жінок у нічний час: особливості та обмеження

Досить широко використовується праця жінок у нічний час. Необхідність використання праці жінок у нічний час пов’язана з характером виробництва, умовами праці та життя, а необхідність нічних змін зумовлена вимогами технологічного процесу, специфікою послуг, що надаються населенню, сезонним характером робіт.

В статті 54 КЗпПзазначено, що нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку.

Стаття 176 КЗпП повідомляє, що не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні, а також направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років.

Статтею 175 КЗпП зазначено, що залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід.

Зазначені у частині першій статті 175 КЗпП обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї. Також не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю без їх згоди (ст.177 КЗпП).

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153072

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74912

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22059

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94209

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді