Держрегулювання цін в питаннях і відповідях

Держпродспоживслужбою підготовлено відповіді на найбільш поширені запитання від суб’єктів господарювання і громадян щодо процедури декларування цін.

Скачати зразок наказу про інвентаризацію

Держрегулювання цін в питаннях і відповідях

Отже,

  1. Коли Постанова набирає чинності та протягом якого періоду часу діятиме?

Відповідно до пункту 3 Постанови вона набирає чинності через десять днів з дня її опублікування і діє до закінчення карантину. Постанову було опубліковано 08.05.2020, а отже 18.05.2020 вона набирає чинності.

  1. Які саме товари підлягають декларуванню?

Постановою затверджено вичерпні переліки товарів, зміна цін на які підлягатиме декларуванню. На включені до переліку лікарські засоби декларування зміни роздрібних цін здійснюється за торговими назвами препаратів.

  1. В якому випадку суб’єкт господарювання повинен декларувати зміну ціни?

Якщо планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

  1. Чи повинен суб’єкт господарювання декларувати зміну оптово-відпускних цін?

Ні. Декларуванню підлягає лише зміна роздрібних цін.

  1. Коли можна застосовувати задекларовані роздрібні ціни?

Відповідно до вимог Постанови початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотку їх підвищення, а саме:

  • у разі підвищення цін на 15 відсотків і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, ‑ застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів;
  • у разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, ‑ застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.
  1. Як відбуватиметься процедура декларування зміни роздрібних цін?

Декларування здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням КЕП до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

За інформацією з Урядового порталу

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
27897

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8188

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ 2024

План рахунків – це основний інструмент системи бухгалтерського обліку, який практично забезпечує її реалізацію та дає змогу формувати достовірну та прозору звітність. Тож розглянемо план рахунків бухгалтерського обліку, а також останні зміни, які відбулися у ньому.
159642

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5544

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді