Держрегулювання цін в питаннях і відповідях

Держпродспоживслужбою підготовлено відповіді на найбільш поширені запитання від суб’єктів господарювання і громадян щодо процедури декларування цін.

Скачати зразок наказу про інвентаризацію

Держрегулювання цін в питаннях і відповідях

Отже,

  1. Коли Постанова набирає чинності та протягом якого періоду часу діятиме?

Відповідно до пункту 3 Постанови вона набирає чинності через десять днів з дня її опублікування і діє до закінчення карантину. Постанову було опубліковано 08.05.2020, а отже 18.05.2020 вона набирає чинності.

  1. Які саме товари підлягають декларуванню?

Постановою затверджено вичерпні переліки товарів, зміна цін на які підлягатиме декларуванню. На включені до переліку лікарські засоби декларування зміни роздрібних цін здійснюється за торговими назвами препаратів.

  1. В якому випадку суб’єкт господарювання повинен декларувати зміну ціни?

Якщо планується збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності Постановою. У подальшому необхідно декларувати зміну роздрібної ціни у разі підвищення її на 5 і більше відсотків проти вже задекларованої роздрібної ціни.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

  1. Чи повинен суб’єкт господарювання декларувати зміну оптово-відпускних цін?

Ні. Декларуванню підлягає лише зміна роздрібних цін.

  1. Коли можна застосовувати задекларовані роздрібні ціни?

Відповідно до вимог Постанови початок застосування задекларованих роздрібних цін залежить від відсотку їх підвищення, а саме:

  • у разі підвищення цін на 15 відсотків і більше – застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 30 днів, без урахування дня декларування;
  • у разі підвищення цін на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, ‑ застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через 14 днів;
  • у разі підвищення цін на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, ‑ застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.
  1. Як відбуватиметься процедура декларування зміни роздрібних цін?

Декларування здійснюватиметься в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням КЕП до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт.

За інформацією з Урядового порталу

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83356

Бухгалтерська довідка – ЗРАЗОК

Для яких саме господарських операцій складається бухгалтерська довідка? Яку інформацію у ній вказувати? Відповімо на запитання й наведемо зразки заповнення для різних робочих ситуацій.
47017

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
32366

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
237455

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді