Договір про матеріальну відповідальність: коли укладати?

Договір про повну матеріальну відповідальність укладається лише у випадку, якщо у змісті трудової функції працівника відсутні перелічені договором обов’язки.

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Договір про матеріальну відповідальність: коли укладати?

Відповідно до статті 135-1 КЗпП договори про повну матеріальну відповідальність укладаються:

  • лише у письмовій формі;
  • з працівниками, що досягли 18 років;
  • з працівниками які обіймають посади, безпосередньо пов’язані із зберіганням, обробкою, продажем, перевезенням переданих їм цінностей.

Постановою №447 затверджено Типовий договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність.

В тексті договору є посилання на статтю 11 Положення про матеріальну відповідальність робітників і службовців за шкоду, заподіяну підприємству. На даний час зазначене Положення не втратило чинності, але слід зазначити, що вимоги зазначені в статті 11 Положення також викладені у статті 135-1 КЗпП.

Відповідно до статті 135-1 КЗпП договір про повну індивідуальну матеріальну відповідальність може укладатися при наявності одночасно двох умов:

  • наявність посади, яку працівник займає, або роботи, яку він виконує, у зазначеному Переліку;
  • виконання обов’язків за посадою, виконання роботи відповідно до професії має бути безпосередньо зв’язане із зберіганням, обробкою, продажем, перевезенням довірених працівникам цінностей.

За інформацією з сайту ДФС

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді