Казначейство попереджає, зупиняє операції з коштами та штрафує

ТЕСТ для бухгалтера: Як організувати і оплатити роботу у період карантину

В межах повноважень, передбачених статтею 112 Бюджетного кодексу України (БК), за порушення бюджетного законодавства органи Казначейства застосовують до учасників бюджетного процесу заходи впливу визначені статтею 117 БК.

Казначейство попереджає, зупиняє операції з коштами та штрафує

Так, у січні—березні 2020 року за оперативними даними попереджено 6153 порушення бюджетного законодавства, допущених розпорядниками та одержувачами коштів державного та місцевих бюджетів на загальну суму 5232,6 млн грн, у т. ч.:

  • державний бюджет:
    • у процесі взяття або реєстрації зобов’язань, фінансових зобов’язань надано 1109 попереджень на загальну суму 2904,7 млн грн;
    • при прийнятті до виконання платіжних доручень — 106 попереджень на загальну суму 5,7 млн грн;
  • місцеві бюджети:
    • у процесі взяття або реєстрації зобов’язань, фінансових зобов’язань надано 4634 попереджень на загальну суму 2201,0 млн грн;
    • при прийнятті до виконання платіжних доручень — 304 попередження на загальну суму 121,2 млн грн.

В процесі подання кошторисів та інших документів, що застосовуються при виконанні бюджету, у разі недотримання порядків відкриття (закриття) рахунків, подання фінансової і бюджетної звітностей та інших випадках порушення бюджетного законодавства по державному та місцевих бюджетах надано 4632 попередження на суму 111 571,8 млн грн.

Окрім, цього органами Казначейства оформлено 988 протоколів про порушення бюджетного законодавства та складено 941 розпорядження про зупинення операцій з бюджетними коштами на рахунках розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів, з них:

  • при виконанні державного бюджету — 308 протоколів та 262 розпорядження;
  • при виконанні місцевих бюджетів — 680 протоколів та 679 розпоряджень.

За інформацією Казначейства

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Коди економічної класифікації видатків бюджету: інструкція застосування

Мінфін регулярно оновлює інструкцію зі застосування КЕКВ. Це зумовлює проблеми в установах, адже вони планують видатки у кошторисах за старими КЕКВ, а проводити їх потрібно вже за новими. Актуальні коди економічної класифікації видатків бюджетних установ 2024 року та їх застосування – у цьому огляді.
328518

Оренда комунального та державного майна в Україні

Процедура оренди державного та комунального майна 2024 для держорганів, ОМС, бюджетних установ регламентована різними нормативно-правовими актами. Розглянемо чим керуватись при передачі в оренду державного чи комунального майна.
1320

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді