ВРУ: прожитковий мінімум буде розраховуватись по-новому

Влада планує відв'язати показник прожиткового мінімуму від розмірів соціальних стандартів, штрафів та оплати праці в бюджетній сфері.

ТЕСТ для бухгалтера: Як організувати і оплатити роботу у період карантину

ВРУ: прожитковий мінімум буде розраховуватись по-новому

20 травня в Раді зареєстрували законопроект № 3515, за яким пропонують:

  • впровадити нову методологію розрахунку прожиткового мінімуму;
  • врегулювати питання плати за адміністративні послуги, штрафи та грошові стягнення за порушення, які на сьогодні встановлюють від розміру неоподаткованого мінімуму та прожиткового мінімуму.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

Нардепи вважають, що прожитковий мінімум має встановлюватись у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік, що передує року формування Держбюджету на наступний період, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має збільшуватися на 1% щорічно із 2021 року, коли воно складатиме 40%, і до 2031 року, коли становитиме вже 50%.

⚡️ УВАГА!!! Знижка на передплату «Головбух: Бюджет» до 40%!

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищить більше, ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, КМУ на основі моніторингу виконання Держбюджету буде розглядати питання щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму.

Мінімальний оклад працівників підприємств складатиме не менше за 50% мінімальної зарплати.

Для адмінштрафів застосують штрафну ставку, яка становитиме 2% розрахункової одиниці, встановленої законом про Держбюджет України на відповідний рік.

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
125371

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
16877

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46492

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10749

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43368

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді