Закупівлі за бюджетні кошти: роз’яснення щодо попередньої оплати

Мінфін роз’яснив, що головний розпорядник бюджетних коштів може прийняти рішення про те, що розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня та їхні одержувачі оплачуватимуть товари, роботи і послуги після їх отримання.

Як призначити уповноважену особу та організувати закупівлі за новими правилами

Закупівлі за бюджетні кошти: роз’яснення щодо попередньої оплати

В листі №04320 Міністерство фінансів дає пояснення щодо застосування Постанови №1070 щодо попередньої оплати товарів за бюджетні кошти.

1. Постанова №1070 не визначає норм стосовно розробки головними розпорядниками положення щодо попередньої оплати, а також стосовно рішень організаційно-розпорядчого характеру, листів тощо. Проте в ньому може міститися:

  • конкретний перелік товарів, під час закупівлі яких може здійснюватися попередня оплата з огляду на особливості виконання бюджетних програм;
  • розмір попередньої оплати (від 1 % до 100 %);
  • строк попередньої оплати (може бути менший строку, визначеного у постанові № 1070);
  • кількість платежів з попередньої оплати;
  • обов'язковість поставки товару у тому бюджетному періоді, коли здійснено попередню оплату, чи в наступному (матиме наслідок утворення дебіторської заборгованості, у т. ч. на кінець поточного бюджетного періоду).

8 практичних порад, як скласти тендерну документацію

2. Враховуючи те, що порушення контрагентами договорів із одержувачами бюджетним коштів є незворотними у часі, аби не допустити надалі порушень при попередній оплаті, така оплата контрагентам-порушникам має здійснюватися після отримання відповідних товарів.

3. Постанова №1070 не визначає порядок забезпечення коштами працівників, які направляються у відрядження.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
3903

Протокол тендерного комітету – зразок

Протокол тендерного комітету – це документ, яким оформлюють рішення, прийняті на засіданні тендерного комітету. З’ясуємо, як правильно його скласти.
35199

Спрощені закупівлі – алгоритм роботи

Спрощені закупівля – це вид закупівель, що є результатом нормативного урегулювання допорогових закупівель. Головними ознаками спрощеної процедури закупівлі є необтяжливий алгоритм проведення та мінімальна кількість документів, які мають надати учасники. А звідси – можливість швидко закупити необхідні товари, роботи чи послуги.
5891

Посадова інструкція фахівця з публічних закупівель

Що повинен знати фахівець з публічних закупівель, які він має права, завдання та обов’язки і яку відповідальність нестиме у разі порушення — визначає посадова інструкція фахівця з публічних закупівель. Наведемо її зразок.
29462

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді