ПДФО: хто сплатить за несвоєчасно повернені підзвітні суми

Теми:
Податківці нагадують, що до оподатковуваного доходу включають суму надміру витрачених підзвітних коштів, які не повернуті у встановлені законодавством строки. Також вказаний дохід оподатковують військовим збором.

Готовий зразок довідки-розрахунку на виплату зарплати СКАЧАТИ

ПДФО: хто сплатить за несвоєчасно повернені підзвітні суми

Податковим агентом під час оподаткування суми, виданої платнику податку під звіт та не повернутої ним протягом встановленого строку, є особа, що видала таку суму. Оподатковують суму, що перевищує розмір фактичних витрат платника податку на виконання таких дій.

Коли платник податку припиняє трудові або цивільно-правові відносини з особою, що видала такі кошти, суму податку утримують за рахунок останньої виплати оподатковуваного доходу під час проведення остаточного розрахунку. В разі недостатності суми такого доходу непогашену частина податку включають до податкового зобов'язання платника податку за наслідками звітного (податкового) року. Це передбачає п. 170 ПКУ.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

Отже, якщо працівник отримав від роботодавця кошти під звіт та не повернув протягом встановленого ПКУ терміну, роботодавець виступає податковим агентом під час оподаткування зазначеної суми за умови дотримання усіх вимог, встановлених п. 170.9 ПКУ.

Водночас отримані працівником та не повернуті підзвітні кошти не є базою нарахування ЄСВ.

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
83350

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
9255

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
60463

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді