ПДФО: хто сплатить за несвоєчасно повернені підзвітні суми

Теми:
Податківці нагадують, що до оподатковуваного доходу включають суму надміру витрачених підзвітних коштів, які не повернуті у встановлені законодавством строки. Також вказаний дохід оподатковують військовим збором.

Готовий зразок довідки-розрахунку на виплату зарплати СКАЧАТИ

ПДФО: хто сплатить за несвоєчасно повернені підзвітні суми

Податковим агентом під час оподаткування суми, виданої платнику податку під звіт та не повернутої ним протягом встановленого строку, є особа, що видала таку суму. Оподатковують суму, що перевищує розмір фактичних витрат платника податку на виконання таких дій.

Коли платник податку припиняє трудові або цивільно-правові відносини з особою, що видала такі кошти, суму податку утримують за рахунок останньої виплати оподатковуваного доходу під час проведення остаточного розрахунку. В разі недостатності суми такого доходу непогашену частина податку включають до податкового зобов'язання платника податку за наслідками звітного (податкового) року. Це передбачає п. 170 ПКУ.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

Отже, якщо працівник отримав від роботодавця кошти під звіт та не повернув протягом встановленого ПКУ терміну, роботодавець виступає податковим агентом під час оподаткування зазначеної суми за умови дотримання усіх вимог, встановлених п. 170.9 ПКУ.

Водночас отримані працівником та не повернуті підзвітні кошти не є базою нарахування ЄСВ.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
29074

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
84923

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді