Додаток 1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО – заповнюємо з експертом

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Розбираємо, як заповнити Додаток Д1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО – тримайте практикум із заповнення.

У Додатку Д1 до Податкового розрахунку * роботодавці вказують відомості про нараховані застрахованим особам у звітному періоді зарплату/дохід/грошове забезпечення та суми ЄСВ. Його форму і порядок заповнення затверджені наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (далі – Порядок № 4). З’ясуємоколи його подавати та за яким алгоритмом заповнювати.

* Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Калькулятор індексації зарплати

Як та коли подавати Додаток Д1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО

Додаток Д1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО подавайте, якщо у звітному періоді нараховували застрахованим особам зарплату або інші доходи. Натомість якщо протягом звітного кварталу у роботодавця не було найманих працівників, а з фізичними особами договори ЦПХ на виконання робіт (надання послуг) не укладали, Додаток Д1 не формуйте і не подавайте.

Відомості про нараховані суми ЄСВ вносьте у Додаток Д1 на підставі бухгалтерських та інших документів, на підставі яких проводите нарахування або які підтверджують нарахування виплат (п. 6 розд. ІІ Порядку № 4).

Додаток Д1 у складі Податкового розрахунку подавайте щоквартально за місяцями звітного кварталу. Тобто звітний Податковий розрахунок за ІІ квартал 2024 року міститиме три додатка Д1: за квітень, травень та червень.

Строк подання Податкового розрахунку, зокрема й Додатку Д1 – протягом 40 календарних днів (к. дн.), що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Отже, вперше звітуйте за ІI квартал 2024 року у строк з 1 липня по 9 серпня 2024 року (п. 1 розд. ІІ Порядку № 4).

Подавати Додаток Д1 до Податкового розрахунку потрібно не лише за звітний квартал, а й протягом поточного кварталу, якщо у цей період призначили застрахованим особам пенсії або інші соціальні виплати. Йдеться про Додаток Д1 типу «Звітний» як «Довідковий». Його подавайте, щоб фахівці ПФУ, зокрема, могли перевірити правильність нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності якщо розрахунковий період містить місяць із звітного кварталу, за який строк звітування ще не настав.

Строки, щоб подавати Податковий розрахунок, зокрема й Д1, з типом «Звітний» як «Довідковий» Порядок № 4 не встановлює. Проте ПФУ роз’яснив, що його подають у межах звітного кварталу, якщо настала відповідна подія (Лист № 2800). Отже, якщо мали надати довідкову інформацію за місяці ІІ кварталу, але не встигнете подати «Довідковий» Д1 до 30 червня 2024 року, таку інформацію ПФУ отримає лише зі «Звітного» Податкового розрахунку після 01.07.2024.

Як заповнити Додаток Д1

Як заповнити Додаток Д1 Єдиного звіту з ЄСВ та ПДФО дивіться таблицю, у якій наведено пояснення до кожного реквізиту Додатка Д1, у т. ч. його табличної частини.

заповнення додатку 1 до податкового розрахунку

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Наведемо приклад, як заповнити табличну частину Додатка Д1 за ІІ квартал 2024 року.

Нараховані доходи і ЄСВ за червень

Роботодавець за червеньпоточного року нарахував застрахованим особам:

  • Мацай Ганні Іванівні – зарплату у розмірі 12000 грн. Особа працює за основним місцем роботи;
  • Карпенку Івану Петровичу – зарплату у розмірі 6000 грн. Особа працює за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу;
  • Галкіній Катерині Василівні – зарплату у розмірі 7000 грн. Особа є зовнішнім сумісником, працює на умовах неповного робочого часу;
  • Радченко Тетяні Сергіївні – зарплату у розмірі 11000 грн та відпускні за червень у розмірі 6500 грн та за липень у розмірі 2100 грн. Особа працює за основним місцем роботи.

Податковий розрахунок за ІІ квартал 2024 року – як відобразити інформацію за цими працівниками у Додатку Д1?

Щоб відобразити дані за працівниками у червневому Додатку Д1 до Податкового розрахунку за ІІ квартал 2024 року, за працівниками:

  • Мацай Ганна Іванівна, Карпенко Іван Петрович, Радченко Тетяна Сергіївна – в графі 21 проставте «1» – наявність трудової книжки, адже вони працюють за основним місцем роботи;
  • Карпенко Іван Петрович, Галкіна Катерина Василівна – в графі 22 зазначте «1», адже ці особи працюють на умовах неповного робочого часу;
  • Карпенко Іван Петрович – відомості за ним зазначте у Додатку Д1 двома рядками, позаяк його зарплата за січень виявилася нижчою за мінімальну. ЄСВ нараховуйте окремо на фактичну зарплату (6000 грн) та на різницю між мінзарплатою та фактично нарахованим доходом (8000 – 6000 грн). Різницю 2000 грн зазначте окремим рядком у графі 18, а в графі 09 проставте КТН «13».

Зауважте, форма Д1 передбачає, що відобразити додаткову базу можна лише в гривнях без копійок. Проте, ймовірно, це суто технічна помилка. Адже різниця між МЗП та нарахованим доходом працівника може бути і з копійками, а вимоги округлювати різниці Закон № 2464 та Порядок № 4 не містить.

  • Галкіна Катерина Василівна – в графі 21 зазначте «0», адже особа є зовнішнім сумісником, а її трудової книжки у роботодавця немає. Зарплата працівниці за червень менша за мінзарплату, проте різницю до мінзарплати не нараховуйте;
  • Радченко Тетяна Сергіївна – відомості про працівницю зазначте у трьох рядках: в одному – зарплату за червень, в другому – відпускні за червень, у третьому – відпускні за липень2024 року. У рядку із відпускними проставте в графі 09 КТН «10», а в графі 10 вкажіть, за який саме місяць їх нарахували – «062024» та «072024» відповідно.
  • оскільки усі зазначені працівники не працюють за умовами нефіксованого робочого часу – у графі 26 зазначте «0».

Наведемо зразок заповнення табличної частини Додатка Д1 за червень за працівниками, у порядку черговості нарахування їм доходів.

зразок заповнення додаток 1

ЗБІЛЬШИТИ ПРИКЛАД

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді