Працевлаштування неповнолітніх: роз’яснення Держпраці

Неповнолітні можуть працевлаштовуватися під час канікул, але варто пам’ятати, що є відповідні обмеження.

Готовий зразок довідки-розрахунку на виплату зарплати СКАЧАТИ

Працевлаштування неповнолітніх: роз’яснення Держпраці

Законодавство в трудовій сфері передбачає список виробництв, професій, спеціальностей і робіт, на яких забороняється використовувати працю осіб, що не досягли 18 років, перелік медичних протипоказань до роботи в різних галузях, затверджені МОЗ та ін.

За законом, не допускається прийняття на роботу осіб віком до 16 років (ст. 188 КЗпП). Правда, є виняток – за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть бути працевлаштовані особи, які досягли 15 років, але свою роботу вони повинні виконувати тільки у вільний від навчання час.

Як показати у Звіті з ЄСВ карантинні особливості трудових відносин

Згідно з трудовим законодавством тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою (ст.193 КЗпП). Зокрема, робочий час не повинен перевищувати:

  • 36 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років;
  • 24 години на тиждень, якщо неповнолітньому від 15 до 16 років.

У такому режимі мають право працювати діти під час канікул.

Якщо дитина працює протягом навчального року у вільний від навчання час, то робочий день не повинен перевищувати:

  • 18 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років;
  • 12 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 15 до 16 років:
  • 24 години на тиждень для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул (ст. 51 КЗпП).

ПОЯСНЕННЯ, як утримати аліменти з карантинних виплат

Дітям віком до 18 років, які працюють, надається щорічна відпустка тривалістю 31 календарний день у зручний для них час (ст.75 КЗпП). У перший рік роботи відпустка працівникам до 18 років надається за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві, в організації (ст.195 КЗпП).

Неповнолітні, які поєднують навчання з роботою, мають право на додаткові оплачувані відпустки, які надаються їм для складання іспитів.

Заробітна плата такій категорії працівників при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Допоможемо знайти законні підстави звільнити працівників

Звільнення неповнолітніх працівників з ініціативи адміністрації допускається тільки за згодою служби у справах дітей райдержадміністрації (ст.198 КЗпП). Але саме батьки, а також службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім, якщо продовження роботи загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси (ст.199 КЗпП).

За матеріалами з сайту Держпраці

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74917

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
15413

Цивільно-правовий договір з працівником – зразок

Поговоримо про ЦПД договір – визначення, лікарняні, ЄСВ, термін дії, а також небезпечні формулювання, що можуть призвести до штрафів. Розглянемо, що краще: трудовий або цивільно-правовий договір, приклади оподаткування. Наводимо зразок договору.
313734

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
15700

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді