Сезонна праця: особливості оформлення

Під час приймання на сезонні роботи трудовий договір з працівником можна укласти строком до 6 місяців. При цьому випробувальний термін встановлюватись не буде.

Зразок заповнення Звіту з ЄСВ за квітень 2020 року СКАЧАТИ

Сезонна праця: особливості оформлення

Під час приймання на сезонні роботи трудовий договір з працівником можна укласти строком до 6 місяців. При цьому випробувальний термін встановлюватись не буде.

Відповідно до ст. 1 зазначеного Указу №310 сезонними вважаються роботи, які внаслідок природних і кліматичних умов можуть виконуватися лише протягом певного періоду, але не більше 6 місяців.

Сезонний трудовий договір є різновидом строкового трудового договору. Він укладається на строк, що не перевищує тривалості сезону.

Допоможемо знайти законні підстави звільнити працівників

Сезонними вважаються роботи, які характеризуються наступними ознаками:

  • містяться в Списку сезонних робіт і сезонних галузей затвердженому Постановою КМУ № 278;
  • їх тривалість не перевищує шести місяців.

На сезонних працівників розповсюджуються умови і положення, передбачені Правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору, що діють на підприємстві (тривалість робочого часу і відпочинку, оплата праці, матеріальне стимулювання, умови і охорона праці тощо).

ПОЯСНЕННЯ, як утримати аліменти з карантинних виплат

Відповідно до ч. 9 ст. 6 Закону України «Про відпустки» сезонним працівникам відпустка надається пропорційно відпрацьованому часу. Тому, оскільки п. 10 Указу № 310 право на відпустку та грошову компенсацію взамін невикористаних днів відпустки сезонним працівникам не передбачено, така норма не підлягає застосуванню.

Працівники, зайняті на сезонних роботах, після закінчення таких робіт звільняються з підстави, передбаченої п. 2 ст. 36 КЗпП, – закінчення строку. При цьому днем звільнення вважатиметься останній день сезонної роботи.

За матеріалами з сайту Держпраці

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
150575

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді