За порушення трудового законодавства суворо каратимуть

За оплату службового відрядження на суму, нижчу від середнього заробітку, підприємство оштрафували на 128 тис грн.

Усі нормативні акти у сфері оплати праці в одній підбірці

За порушення трудового законодавства суворо каратимуть

Компанія звернулася до суду з позовом до Управління Держпраці в області, у якому просила скасувати постанову про накладення на позивача штрафу.

У висновках акту перевірки підприємства зазначено, що позивачем порушено частину 4 статті 121 КЗпП України, а саме: оплату праці чотирьом працівникам, які були направлені у службове відрядження, здійснено у розмірі нижчому середнього заробітку. За це Управління Держпраці, згідно з абзацом 4 частини 2 статті 265 КЗпП, наклало на фірму штраф у розмірі 128 000 грн, у зв`язку з виявленими порушеннями.

Підприємство спробувало оскаржити цей припис в суді, посилаючись на виправлення порушення та його малозначність.

Допоможемо знайти законні підстави звільнити працівників

Рішення суду було наступним: за змістом пункту 29 Порядку №295 заходи до притягнення об`єкта відвідування та його посадових осіб до відповідальності за використання праці неоформлених працівників, несвоєчасну та не у повному обсязі виплату заробітної плати, недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекції.

Тому, виконання припису не могло звільнити від обов'язку понести відповідальність.

Також колегія суддів неприйняла доводискаржникапро малозначність порушення, адже чинне законодавство не передбачає пом'якшуючих чи обтяжуючих обставин для звільнення від відповідальності.

За матеріалами з сайту Держпраці

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
153063

Строковий трудовий договір для працівника – зразок

Щоб замінити тимчасово переведеного або відстороненого працівника, а також вчасно регулювати кількість працівників в установі залежно від обсягу надаваних послуг роботодавець може приймати працівника на роботу за строковим трудовим договором (або контрактом).
74909

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
22054

Доповідна записка – бланк та зразок

✔️Доповідна записка – це документ, який інформує керівника вищого рівня щодо ситуації, яка склалася, певні події, результати роботи. Як скласти доповідну записку? Які є вимоги щодо її змісту? Наведемо зразки для різних робочих ситуацій.
94203

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді