Держпраці відновлює інформаційні відвідування роботодавців

Після послаблення карантинних обмежень інспектори праці повертаються до інформаційних відвідувань роботодавців. Наразі, головними темами таких відвідувань є недопущення використання незадекларованої праці та профілактика нещасних випадків з працівниками під час роботи.

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Держпраці відновлює інформаційні відвідування роботодавців

В першу чергу, увага інспекторів праці концентрується на найбільш ризикованих для використання незадекларованої праці та травмонебезпечних сферах господарювання (будівництво, сільське господарство, торгівля, організація харчування, тимчасове розміщування, АЗС тощо).

Метою проведення таких заходів є доведення до роботодавця та працівників вимог законодавства та ризиків, які виникають внаслідок порушень законодавства. Крім того, під час інформаційних відвідувань і підприємці, і їх працівники мають можливість одержати відповіді на питання, що їх турбують, при безпосередньому спілкуванні з інспектором праці, проконсультуватися з питань праці та охорони праці.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

Криза COVID-19 вкотре оголила вразливість мільйонів, які заробляють засоби для існування неформально або у неформальній економіці, і служить нагадуванням про вирішальну необхідність зробити перехід від неформальної до формальної зайнятості.

Натомість, працівники, трудові відносини з якими оформлені відповідно до чинного законодавства, мають гарантії у таких випадках, та є більш захищеними.

Як показати у Звіті з ЄСВ карантинні особливості трудових відносин

Роботодавець, який використовує повністю задекларовану працю, також має цілий ряд переваг, зокрема, центрами зайнятості надається допомога по частковому безробіттю застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення тривалості робочого часу.

За матеріалами з сайту Держпраці

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13839

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді