Заборгованість із зарплати: відповідальність роботодавця

Держпраці нагадує що чекає роботодавця, який має заборгованість з виплати заробітної плати.

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Заборгованість із зарплати: відповідальність роботодавця

Згідно статті 97 КЗпП України передбачено, що оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку, а всі інші платежі здійснюються після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

Відповідно статті 115 КЗпП України та статті 24 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Як показати у Звіті з ЄСВ карантинні особливості трудових відносин

Заборгованість із виплати заробітної плати — це сума своєчасно невиплаченої заробітної плати всім категоріям працівників. Заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов’язкових утримань (ПДФО та ЄСВ), строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена

Законодавством передбачено відповідальність для роботодавців, у вигляді фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за затримку виплати заробітної плати.

Статтею 41 Кодексу про адміністративні правопорушення визначено адмінвідповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі, у вигляді штрафу на посадових осіб підприємств від 30 до 100 НМДГ (510-1700 грн).

А за повторне протягом року порушення, або ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, – від 100 до 300 НМДГ (1700 – 5100 грн).

ПОЯСНЕННЯ, як утримати аліменти з карантинних виплат

Крім того, статтею 175 Кримінального Кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства у вигляді штрафу від 500 до 1000 НМДГ (8500-17000 грн) або виправних робіт на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Якщо зарплату не виплатили через нецільове використання коштів, призначених для її виплати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 НМДГ (17000 – 25500 грн) або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Проте роботодавця звільнять від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення він встигне виплатити зарплату.

За матеріалами з сайту Держпраці

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
125411

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
16894

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46504

Мінімальна зарплата у 2024 році

В нашій статті – як мінімальна зарплата в Україні у 2024 році впливає на основні соціальні показники та податки: виплати бюджетникам, пенсії, мінімальний розмір ЄСВ та мінімальну пенсію.
10766

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
43399

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді