Платник-ПДВ надає лікарні послуги з харчування медпрацівників: чи матиме ПДВ-пільгу

Календар бухгалтера на ЛИПЕНЬ

Між платником ПДВ та обласною клінічною лікарнею укладено договір про надання таким платником послуг з харчування медичних працівників у період дії карантину. Чи буде ПДВ-пільга за такими операціями відповідно до підпункту «г» підпункту 197.1.7 Податкового кодексу України (далі — ПК)?

Податківці вказали, що такі послуги з харчування медичних працівників відповідно до підпункту «г» підпункту 197.1.7 ПК (у тому числі за рахунок бюджетного фінансування), не звільнені від оподаткування ПДВ.

Платник-ПДВ надає лікарні послуги з харчування медпрацівників: чи матиме ПДВ-пільгу

Позаяк відповідно до Порядку надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я затверджено постановою КМУ від 05.09.2012 № 818, з метою звільнення від оподаткування ПДВ послуги з харчування громадян повинні надаватися:

  • безпосередньо закладами охорони здоров'я, зокрема на базі їх блоків харчування, або підприємствами громадського харчування, з якими такі заклади уклали договір;
  • у закладах охорони здоров'я державної та комунальної форми власності у процесі надання медичної допомоги за рахунок бюджетного фінансування в межах коштів, передбачених кошторисами на утримання таких закладів, а також у складі платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, зазначених у розділі I Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 №1138;
  • у складі послуг з охорони здоров'я у приватних закладах охорони здоров'я;
  • у межах затверджених норм харчування в грамах, а у випадках, якщо таких норм не встановлено, — у межах визначеної грошової норми витрат на харчування;

Тож, пільгу з ПДВ за підпунктом «г» підпункту 197.1.7 ПК, застосовують тільки до операцій з постачання послуг з харчування громадян закладами охорони здоров’я, які відповідають вищенаведеним критеріям.

Лист ДПС від 26.06.2020 № 2560/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47569

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Єдиний рахунок 2024 – переваги та недоліки

Перехід на Єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ – це добровільний крок. Але зважте: якщо на нього перейти, то до кінця звітного року вже відмовитися буде не можна. Як працює ця дана система – у статті.
6951

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
3107

Земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
53996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді