Переогляд працівника в МСЕК: яку ставку ЄСВ застосовувати

Роботодавець нараховує ЄСВ за таку особу у розмірі 22% до дати отримання завіреної копії довідки МСЕК.

6 готових прикладів розрахунків, коли лікарняний — із «підступом»

Переогляд працівника в МСЕК: яку ставку ЄСВ застосовувати

Підтверджує встановлення працівнику інвалідності та слугує підставою для ЄСВ у розмірі 8,41% завірена копія довідки до акта огляду в медико- соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Нараховують ЄСВ на суми зарплати, допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами працюючим особам з інвалідністю у розмірі 8,41% з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки МСЕК.

Завершують застосування пільгової ставки ЄСВ датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому до дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування.

Тож, роботодавець, у якого працює особа з інвалідністю, нараховує та сплачує ЄСВ за таку особу в розмірі 22% з нарахованої суми зарплати (лікарняних) до дати отримання завіреної копії довідки МСЕК, в тому числі у проміжок часу між датою, до якої була встановлена інвалідність, і датою отримання завіреної копії довідки МСЕК після переогляду.

Якщо працівник надає роботодавцю у місяці встановлення йому інвалідності листок непрацездатності на минули періоди, тоді ЄСВ нараховують за такі періоди у розмірі 8,41%.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
324

Класифікатор професій для звіту ЄСВ – Додатку Д5 Податкового розрахунку

На допомогу бухгалтеру поради, як користуватися класифікатором професій при заповненні Додатка Д5 Податкового розрахунку. Дивись приклад оформлення штатного розпису, що містить графи, які корисні для заповнення цього додатку.
18772

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
36354

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді