Атестація робочих місць: законодавча база

Головна мета атестації полягає в регулюванні відносин між власником або уповноваженим ним органом і працівниками з метою реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу в несприятливих умовах.

План перевірок Держпраці на 2020 рік ⋙ СКАЧАТИ

Атестація робочих місць: законодавча база

Основними нормативними документами, що регулюють процес проведення атестації, є:

  • постанова Кабміну «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» № 442,
  • постанова Кабміну № 741,
  • Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць, затверджені постановою Мінпраці № 41,
  • постанова Кабміну «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» № 461.

Як звітувати до органів статистики у 2020 році

Атестація робочих місць проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років. До складу комісії входить уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а в разі відсутності профспілкової організації — уповноважена найманими працівниками особа.

Укладаючи трудовий договір із працівником, роботодавець зобов’язаний поінформувати його під підпис про умови праці, наявність на робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, про можливі наслідки їх впливу на здоров’я, а також про його права на пільги та компенсації за роботу в таких умовах.

Звіт з праці: НЕ ПРОПУСТІТЬ

Для того щоб зібрати інформацію про умови праці, необхідно провести комплекс досліджень, що дозволяють установити наявність або відсутність небезпечних і шкідливих виробничих факторів на кожному конкретному робочому місці. Такі дослідження проводять у межах атестації робочих місць за умовами праці.

Результати атестації є доказами необхідності здійснення витрат на охорону праці, а саме на лікувально-профілактичне харчування, молоко або рівноцінні харчові продукти, газовану солону воду, спецодяг, спецвзуття та інші ЗІЗ, мийні та знешкоджувальні засоби та ін.

За матеріалами з сайту Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13836

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14873

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді