Відсторонення від виконання професійних обов’язків: умови застосування

Наявність виявлених порушень, за які передбачено застосування дисциплінарного стягнення, може мати своїм негативним правовим наслідком відсторонення від виконання посадових обов’язків.

Зразок посадової інструкції бухгалтера СКАЧАТИ

Відсторонення від виконання професійних обов’язків: умови застосування

Держслужбовець може бути відсторонений від виконання посадових обов’язків у разі виявлення порушень, встановлених ст. 65 пунктом 1,7 – 10 та 14 Закону № 889, за які до нього може бути застосовано дисциплінарне стягнення.

Є дуже важливі 2 аспекти стосовно відсторонення держслужбовця від виконання посадових обов’язків. Один визначає міру необхідної поведінки держслужбовця у подібних малоприємних для усіх ситуаціях. А другий конкретно визначає дії керівництва держоргану для захисту трудових прав держслужбовця.

Під час карантину працюєте у приміщенні установи? Дотримайтеся порад від Держпраці

Відповідно до ч. 5 ст. 72 Закону № 889 під час відсторонення від виконання посадових обов’язків держслужбовець зобов’язаний перебувати на робочому місці відповідно до правил внутрішнього службового розпорядку та сприяти здійсненню дисциплінарного провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 72 цього Закону у разі закриття дисциплінарного провадження без притягнення держслужбовця до дисциплінарної відповідальності йому оплачується у розмірі середньої заробітної плати час відсторонення від виконання посадових обов’язків в установленому порядку.

Стаття 74 Закону № 889 визначає гарантії прав держслужбовців під час застосування дисциплінарного стягнення.

Перш за все дисциплінарне стягнення має відповідати ступеню тяжкості вчиненого проступку та вини держслужбовця. Під час визначення виду стягнення необхідно враховувати характер проступку, обставини, за яких він був вчинений, обставини, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність, результати оцінювання службової діяльності держслужбовця, наявність заохочень, стягнень та його ставлення до служби.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13835

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14871

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді