Незареєстровані ПН/РК: якою буде відповідальність платника

Відповідальність за відсутність реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних передбачена п. 120 прим. 1.2 ст. 120 прим. 1 ПКУ з урахуванням вимог, встановлених п. 73 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

СКАЧАТИ податкову накладну за новою формою

Відсутність реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, податкової накладної табо розрахунку коригування в ЄРПН, що зазначена в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу, – тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 50% суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій ПН/РК, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну на таку операцію не складено.

У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН згідно з п. 201.16 ст. 201 ПКУ штрафні санкції, передбачені цим пунктом, не застосовуються на період зупинення такої реєстрації до прийняття відповідного рішення щодо відновлення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування.

ВІідсутності реєстрації в ЄРПН ПН/РК, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ або оподатковуються за нульовою ставкою податкової накладної, у – тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 3400 гривень.

Штрафи, за відсутність реєстрації операцій, що звільняються від оподаткування ПДВ, нараховані платникам податків протягом періоду з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності Законом № 466, строк сплати грошових зобов’язань за якими не настав, складають 2,5% обсягу постачання (без ПДВ), але не більше 1700 гривень.

Контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку здійснює перерахунок суми штрафу і надсилає (вручає) такому платнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

За матеріалами ЗІР

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді