Головбух у відпустці — хто підписує документи

Відпускні: як виплатити та не помилитися з періодом карантину

У період відпустки працівник не несе обов’язку виконувати роботу, обумовлену трудовим договором, і підлягати внутрішньому трудовому розпорядку. Відтак працівник повинен бути увільненим від виконання повноважень за посадою на час відпустки. Адже фактично робота під час відпустки (у т. ч. й підписання документів) суперечить суті самого поняття — відпустка.

Головбух у відпустці — хто підписує документи

Тобто працівники, які перебувають у відпустці/на лікарняному, у розумінні трудового законодавства не можуть вважатися такими, що виконують в цей період роботу, обумовлену трудовим договором. В нагоді може стати лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 № 376/06/186-16, в якому наголошено на неможливості керівником/головним бухгалтером посадових обов’язків у період відпустки.

Зазвичай найчастіше обов’язки керівника/головбуха виконують їх заступники, якщо заступника немає — керівник структурного підрозділу/заступник головбуха, рядовий бухгалтер.

Спростить ситуацію, якщо питання призначення виконуючих обов’язки керівника/головного бухгалтера будуть прописані у посадових інструкціях працівників, які будуть тимчасово заміняти. Тобто на час відпустки керівника/головного бухгалтера за наказом передають повноваження, у т. ч. право підпису, іншому працівнику.

За інформацією ГУ Держпраці в Одеській області

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13853

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14895

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді