Трудовий контракт та трудовий договір: 5 головних відмінностей

Трудове законодавство України передбачає декілька різновидів договорів між працівником та роботодавцем. Зокрема, замість стандартного трудового договору у деяких випадках може бути укладено контракт.

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу СКАЧАТИ

Трудовий контракт та трудовий договір: 5 головних відмінностей

Відмінності трудового контракту:

1. Укладення контракту дозволяється у визначених законами випадках. Іноді укладення контрактів з певною категорією працівників є обов’язковим (див. Закони “Про залізничний транспорт”, “Про культуру”).

2. Контракт укладається на певний строк. В одних випадках закони чітко визначають часові межі укладення контрактів, тоді як в інших сферах діяльності законодавець не обмежує мінімальну й максимальну тривалість контракту.

3. Трудові відносини можуть бути припинені з підстав, передбачених контрактом (п. 8 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Це означає, що контракт може містити додаткові підстави його розірвання достроково.

4. Роботодавець зобов'язаний забезпечувати конфіденційність умов контракту. У свою чергу особи, у яких за службовими повноваженнями є доступ до інформації, зафіксованої в контракті, не мають права її розголошувати.

5. У контракті можуть бути закріплені додаткові пільги й гарантії для працівника. Як правило, вони зводяться до забезпечення житлом, транспортом, засобами зв’язку тощо.

За матеріалами ДЦЗ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13870

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14911

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді