«Прогноз погоди» для бухгалтера на листопад

Іноді ми працюємо за звичкою, аж надто покладаємося на свій досвід. Через це помиляємося. Озирніться, все навколо давно змінилося! Правила бізнесу, умови оплати праці, ведення документації, вимоги до професій і навіть назви самих професій і робіт.

«Прогноз погоди» для бухгалтера на листопад

З повагою
Ірина ЧИГИР,
головний редактор

І все це стосується кожного бухгалтера з оплати праці безпосередньо. Хоч яким прекрасним здається минуле, маєте відповідати вимогам часу, принаймні у професійному плані. Інакше зробити це вас змусять контролери. Вони теж змінюють підходи.

Зокрема, у жовтні набрав чинності новий порядок, за яким ФСС перевірятиме роботодавців. Що саме змінилося? Тепер контролюватимуть, як роботодавці витрачають страхові кошти на оплату не лише звичайних листків непрацездатності, а й тих, що пов’язані з нещасними випадками на виробництві та професійними захворюваннями. Причому моніторитимуть не лише звітні періоди. Що варто перевірити до візиту контролерів, аби уникнути штрафів, підкаже експерт.

Закликаємо також кинути критичний погляд на цивільно-правові договори своєї організації. Претензії контролерів тут теж зросли, причому одразу від двох відомств — ДПС і Держпраці. Тож знайдіть і виправте за нашими табличками небезпечні формулювання у договорах. Ціна помилки — щонайменше 50 тис. грн!

На вас чекає ще одна масштабна робота — маєте узгодити кадрову документацію з новим Класифікатором професій, що діє з 18 серпня. З’ясувати, які професії скасували, які назвали інакше, які ввели та як перегрупували коди професій, теж допоможуть таблички. Експерт пояснить, як за потреби коректно внести зміни до штатного розпису, трудових книжок, особових карток, особових справ, посадових чи робочих інструкцій.

І пам’ятайте, ми з вами живемо не заради змін як таких, а заради того, щоб самим змінюватися на краще. А до змін у законах ставтеся, як до прогнозу погоди. Коли обіцяють дощ — візьміть парасольку.

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4272

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24261

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді