Як перевірити контрагента на ризиковість

Коли укладаєте прямий договір, ризикуєте потрапити в тенета сумнівного контрагента. Тож обо­в’я­зково упевніться в надійності контрагента. На що зважати, підкаже експерт.

Ваш безплатний доступ до курсів Вищої Школи Закупівельника

Щоб упевнитися, що з контрагентом можна мати справу, зазвичай перевіряють повноваження його директора, наявність реєстраційних документів тощо. Однак ризиковими вважають і контрагентів, щодо господарської діяльності яких є сумніви. Про це може свідчити той факт, що суб’єкт господарювання:

  • не належить до суб’єктів з виробництва відповідного товару;
  • не надав податкової звітності;
  • відсутній за місцезнаходженням;
  • не має матеріально-технічної та технологічної можливості, щоб виконати операцію;
  • має незначну кількість працівників.

Тож перевірте контрагента на наявність ризиків, перш ніж укладати з ним договір.

Де і як це зробити?

Як перевірити контрагента на ризиковість
Національна сертифікація з публічних закупівель — 2021В програмі: Закупівлі за новою редакцією Закону № 922 ► Планування ► Умови ТД ► Укладення договору ► Контроль та відповідальність + офіційний СЕРТИФІКАТ
Ви досвідчений закупівельник і в закупівлях вам немає рівних? Покажіть свій результат - пройдіть самоперевірку власних знань, щоб скоротити програму!

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
39690

ТОП-3 способи визначення та призначення уповноваженої особи

Закон про публічні закупівлі передбачає три способи призначення уповноваженої особи, яка буде відповідальною за організацію та проведення закупівель в установі. Який спосіб обрати та на що при цьому звернути увагу детальніше в публікації.
4225

Переговорна процедура закупівлі: 4 кроки та десяток застережень

Переговорна процедура закупівлі 2020 та її алгоритм простіший, аніж конкурентних процедур. Попри це в ньому чимало місць, де замовник може помилитися — обґрунтування, документи від учасника, кваліфікація, відсутність підстав для відхилення за статтею 17, забезпечення. Усі застереження та поради — у цій статті.
10522

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді