Чи належить додаткова відпустка за роботу за комп’ютером

Працівникам, які працюють за комп’ютером, мають право на щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.

buhuchet_017.jpg

Позапланові перевірки Держпраці під час воєнного стану

Лист Держпраці від 13.07.2022 № 2419/4/4.1-ЗВ-22а

Щорічні додаткові відпустки надають працівникам, зокрема, а особливий характер праці (п. 2 ч. 1 ст. 76 Кодексу законів про працю України).

Щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 35 календарних днів (к. дн.) надають працівникам:

  • робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням;
  • які виконують роботу в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я.

Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, КМУ затвердив постановою від 17.11.1997 № 1290 (далі Список № 1290).

Працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (якщо тривалість щорічної відпустки не визначили для них інші нормативно-правові акти), надають щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до 4 к. дн. (п. 58 розд. XXII Списку № 1290). Але за умови, що вони працюють на ЕОМ не менше ніж половину робочого дня.

Конкретну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюють у колективному чи трудовому договорі залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах (ч. 2 ст. 8 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

До часу, що дає право працівникові на додаткову відпустку, зараховують дні, коли він фактично працював на роботах з особливим характером праці не менше ніж пів робочого дня, що встановили для працівників відповідних виробництв, робіт, професій і посад.

Облік часу, коли працівник відпрацював в особливих умовах, веде власник або уповноважений ним органом. Оскільки законодавство не визначає, як вести цей облік, підприємство вирішує це питання на власний розсуд.

Нагадаємо, листи Держпраці мають інформативний характер і не встановлюють правових норм.


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Ми вже підготували для вас знижку у 2500 грн на передплату тижневика «Головбух: БЮДЖЕТ» на рік.

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам.

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
64019

Лікарняні 2024: нарахування та оплата

Лікарняні 2024 ✔ Розрахунок лікарняних ✔ Нарахування лікарняних ✔ Оплата лікарняних в 2024 році в Україні ✔ Приклад розрахунку лікарняних
98401

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
130679

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
17095

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді