Антикорупційна декларація — 2022: зареєстрували законопроєкт

23.09.2022 ВРУ зареєструвала законопроект № 8071, який визначає обов’язки осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування у сфері протидії корупції.

calculator_1.jpg

⚡️ ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ ⚡️

Законопроєкт № 8071 передбачає, зокрема, зміни до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон), а саме:

1. Якщо декларант у 2022 році не подав декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далідекларація), він має подати її та відповідне повідомлення не пізніше ніж за 60 календарних днів (к. дн.) з дня, коли набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського союзу».

Осіб, які вчасно не подали декларацію/повідомлення через те, що виконували завдання в інтересах національної безпеки й оборони України, брали участь у воєнних/бойових діях, перебували в зоні воєнних/бойових дій або на тимчасово окупованій території тощо, не притягуватимуть до відповідальності.

2. Спеціальні перевірки (що передбачає Закон № 1700) осіб, яких призначили в період дії воєнного стану та не перевіряли, проводять протягом:

  • 90 к. дн. з дня, коли набере чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського союзу». Виняток — звільнення особи до дня, коли набере чинності цей Закон або закінчяться перевірки, що їх провели під час дії воєнного стану;
  • 30 к. дн. з дня, коли особа приступила до виконання своїх посадових обов’язків, які вона тимчасово не виконувала через те, що виконували завдання в інтересах національної безпеки й оборони України, брала участь у воєнних/бойових діях, перебувала в зоні воєнних/бойових дій або на тимчасово окупованій території, чи через інші обставини, що спричинила військова агресія рф.

Якщо особа, яку під час воєнного стану призначили на посаду, яка передбачає відповідальне або особливо відповідальне становище, чи посаду з підвищеним корупційним ризиком, не пройшла спеціальної перевірки, її звільняють з посади.

За матеріалами ВРУ

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт з праці 1-ПВ: бланки та інструкція

Звіт з праці (форма 1-ПВ) : ➤ хто подає ➤ строки подання звіту ➤ звіт за місяць ➤ звіт з праці за квартал ➤ як заповнити звіт ➤ скачати бланки.
82574

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67575

Виправлення помилок поточного періоду

Виправлення помилок поточного періоду – завдання для бухгалтера, який також виправляє помилки у бухобліку та фінзвітності. Розглянемо способи та приклади виправлення помилок у фінзвітності
3655

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47491

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді