«Комп’ютерна» відпустка - хто має право?

Теми:
Під час карантину ліпше скористатися оплачуваною відпусткою, ніж неоплачуваною. Тож виникло запитання про відпустку за роботу за комп’ютером. Чи треба таку відпустку взагалі надавати? Якщо так, то кому та за яких умов?

Відпустка за роботу за комп’ютером належить до щорічних додаткових відпусток за особливий характер праці (п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки).

Категорії працівників, які мають право на зазначену відпустку залежно від умов роботи та особливого характеру праці, містить Список № 1290-2). Саме у цьому Списку знаходимо позицію 58 «Інші види виробництв» розділу ХХІІ «Загальні професії за всіма галузями господарства». У цій позиції зазначені працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах.

Тож право на відпустку мають ті працівники, що працюють за персональними комп’ютерами і ноутбуками. Начебто більшість працівників установ можуть отримати зазначену відпустку без будь-яких проблем. Однак на практиці все не так просто. Адже є додаткові умови, які має забезпечити роботодавець, щоб надати зазначену відпустку. Які це умови?

Яких обов’язкових умов дотримувати

Розрахунок тривалості щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці

«Комп’ютерна» відпустка - хто маэ право?

ВІДКРИТИ

Чи оштрафують, якщо не надати відпустку за роботу за комп’ютером

Відпустку за роботу за комп’ютером роботодавець надає обов’язково:

  • якщо є затверджений перелік посад працівників, яким надають таку відпустку;
  • в установі встановили конкретну тривалість відпустки;
  • установа веде облік робочого часу, протягом якого працівник працює безпосередньо за комп’ютером.

Тоді за ненадання відпустки за роботу за комп’ютером наразитеся на штрафи:

Якщо ж наведені вище умови не виконані, то підстав для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці немає. Не буде й відповідальності, якщо її не надасте.

Про що свідчить судова практика ►►►

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка без збереження заробітної плати

Бувають обставини, коли відпустка без збереження заробітної плати – інколи єдиний вихід для працівника та роботодавця. Розглянемо, кому надається відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану та якої тривалості.
93709

Розрахунок відпускних на прикладах 2024

Тримайте алгоритм нарахування відпускних для виплати працівникові. Розглянемо, що потрібно врахувати бухгалтеру, аби провести розрахунок відпускних у 2024 році з урахуванням останніх змін у правилах розрахунку середньої зарплати та обставин воєнного стану.
228033

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
5282

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
58166

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді