Що робити, коли завершилися 90 днів неоплачуваної відпустки

Закон передбачає кілька варіантів подальших дій працівника та роботодавця.

надання неоплачуваної відпустки

Калькулятор днів щорічної відпустки

Під час воєнного стану непоодинокі випадки надання неоплачуваної відпустки працівникам, які виїхали закордон або отримали статус внутрішньо переміщеної особи (далі — ВПО). Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» вимагає від роботодавця надання таким працівникам відпустки без збереження зарплати.

Тривалість відпустки визначається в заяві працівника, але не може перевищувати 90 календарних днів.

Важливо: час перебування у неоплачуваній відпустці не включається до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Що робити після завершення 90 днів неоплачуваної відпустки

Закон передбачає кілька варіантів подальших дій працівника та роботодавця. Відпустка без збереження зарплати за погодженням із роботодавцем може тривати:

  • на період дії воєнного стану, тривалість обмежена воєнним станом;
  • на період карантину (постанова КМУ від 19.08.2022 № 928). В серпні термін карантину продовжили до 31 грудня 2022 року;
  • за згодою сторін за сімейними обставинами або з інших причин тривалістю до 15 к. дн. на рік (дозволено ч. 1 ст. 26 Закону України «Про відпустки»).

Усі ці види відпустки надаються лише за згодою сторін.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Держпраці

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами 2024

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами належить до соціальних відпусток. Її надають працівниці, яка є вагітною або народила/усиновила немовля. Процедура надання цієї відпустки змінилась у листопаді 2023 року. Що має зробити вагітна працівниця аби отримати відпустку, як перенести початок відпустки, як її продовжити, оплатити, які дії має зробити роботодавець, а які працівниця розглянемо детальніше у публікації.
3275

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
53211

Хвороба під час відпустки: готовий розрахунок в обліку

Працівник захворів під час щорічної основної відпустки. У цій ситуації виникає чимало питань. Чи потрібно оплачувати листок непрацездатності, чи продовжувати відпустку, чи переносити її на інший строк. Потрібно робити перерахунок оплати відпустки через лікарняний чи ні. Відповіді на всі ці питання розглянемо по черзі.
4826

Облік відпусток

Роботодавець зобов’язаний вести облік відпусток, що надають працівникам. І хоча цю вимогу визначає стаття 10 Закону про відпустки, яка врегульовує порядок надання щорічних відпусток, все ж обліковувати потрібно всі види відпустки у розрізі працівників. Їх обліковує кадрова служба установи або спеціаліст, на якого покладені обов’язки з кадрового обліку, але не бухгалтер. Бухгалтер ні до оформлення відпусток, ні до їх обліку відношення немає.
4578

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді