Оновлено методичні рекомендації з бухобліку ОЗ, запасів і нематеріальних активів

Міністерство видало наказ щодо змін до методичних рекомендацій

бухоблік ОЗ, запасів і нематеріальних активів

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Міністерство фінансів України 18 жовтня видало наказ про зміни до методичних рекомендацій з бухобліку основних засобів, запасів і нематеріальних активів.

Наказом внесено зміни до чотирьох видів Методрекомендацій, виданих у 2003-2009 роках.

Зміни у бухобліку ОЗ, запасів і нематеріальних активів

Змінени рекомендації

Що змінилося в бухобліку

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561

Амортизацію об’єкта основних засобів нараховують з огляду на новий строк корисного використання та ліквідаційну вартість з місяця, що настає за місяцем зміни строку корисного використання або ліквідаційної вартості.

Зміну методу амортизації, строку корисного використання та ліквідаційної вартості об’єкта основних засобів відображають як зміну облікових оцінок відповідно до НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах»

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджені наказом Мінфіну від 29.12.2006 № 1315

Біологічні активи за їх первісного визнання оцінюють за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на продаж, окрім випадків, коли справедливу вартість достовірно визначити неможливо.

Якщо справедливу вартість достовірно визначити неможливо біологічний актив зараховують на баланс підприємства за первісною вартістю, яку визначають відповідно до НП(С)БО 7 «Основні засоби» або НП(С)БО 9 «Запаси»

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2

Відпуск матеріалів понад встановлений ліміт або у разі заміни матеріалів можна оформлювати випискою окремої накладної/вимоги матеріалів за дозволом керівника підприємства або уповноважених осіб.

Реєстрацію прибутково-видаткових документів можна оформлювати реєстром, що складає матеріально відповідальна особа в довільній формі, який містить інформацію про кількість первинних документів, номери первинних документів тощо. Реєстр здають до бухгалтерії разом з відповідними первинними документами та необхідними додатками у строки, що передбачає графік документообороту.

Непридатну для використання тару можна списати за актом про її ліквідацію, який затверджує керівник підприємства

Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів, затверджені наказом Мінфіну від 16.11.2009 № 1327

У пункті 2.5 розділу ІІ, пункті 5.12 розділу V слово «Положення» в усіх відмінках замінили словами «Національне положення» у відповідних відмінках

Нагадаємо, ліквідаційна вартість основних засобів визначається, коли залишкова вартість ОЗ в балансі дорівнює нулю, що нерідко зустрічається у бюджетних установах. Ліквідаційна вартість основних засобів може змінюватися протягом строку корисного використання, а саме через:

  • суттєве підвищення цін;
  • реконструкцію (модернізацію) об’єкта;
  • втрату корисності об’єктом ОЗ.

За матеріалами Міністерства фінансів

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт списання основних засобів – бланк та зразок

Якщо основний засіб вибуває з установи через його ліквідацію або часткову ліквідацію, таке вибуття оформляють актом. Акт списання буває чотирьох видів. Наразі поговоримо про акт списання основних засобів.
112040

Наказ про проведення інвентаризації – зразок від експерта

Наказ про проведення інвентаризації – документ, що встановлює порядок проведення установою щорічної інвентаризації напередодні складання нею річної звітності. Скачайте наш зразок наказу про проведення інвентаризації у році.
135707

Первісна вартість основних засобів: зразок картки обліку та рахунки

Первісна вартість основних засобів: ➤ що таке первісна вартість ОЗ ➤ як її визначити ➤ з чого складається ➤ зміна первісної вартості основних засобів ➤ ГОТОВІ ЗРАЗКИ проведень для обліку незавершених капінвестицій картки аналітичного обліку капінвестицій.
59437

План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ 2024

План рахунків – це основний інструмент системи бухгалтерського обліку, який практично забезпечує її реалізацію та дає змогу формувати достовірну та прозору звітність. Тож розглянемо план рахунків бухгалтерського обліку, а також останні зміни, які відбулися у ньому.
159978

Облік продуктів харчування в бюджетних установах 2024

Бухгалтер бюджетної установи має налагодити облік продуктів харчування. Допоможемо оприбуткувати, визнати та оцінити продукти харчування, розподілити транспортно-заготівельні витрати та обрати метод оцінки вибуття. А також розповімо, як відшкодувати нестачі й втрати за їх наявності.
41431

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді