Чи підлягає оподаткуванню нецільова матеріальна допомога працівникам

Податківці назвали суми допомоги, яка не оподатковується в 2022 році

матеріальна допомога податки збір

Розрахунок зарплати, податків, лікарняних з 1 жовтня

Податкова служба України роз'яснила, чи потрібно сплачувати військовий збір під час виплати нецільової матеріальної допомоги працівникам.

Коментар ДПС стосується випадків, коли роботодавець надає окремим працівникам матеріальну допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами без встановлення цілей або напрямів її витрачення цих грошей. Така виплата має бути разовою, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб. За таких умов виплати вважаються нецільовою благодійною допомогою.

Щоправда, не підпадає під оподаткування, зокрема військовим збором, сума допомоги, яка сукупно за рік не перевищує суми граничного розміру доходу, встановленого на 1 січня. В 2022 році це 3470 гривень. Все, що вище цієї суми має оподатковується військовим збором на загальних засадах.

Нагадаємо, що до загального місячного або річного доходу, який підлягає оподаткуванню, в першу чергу включаються доходи у вигляді заробітної плати, нараховані за умовами трудового договору чи контракту. Військовий збір разом з ПДФО відноситься до відрахувань з зарплати.

За матеріалами Державної податкової служби

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

ЄСВ 2024

Граничні розміри ЄСВ у 2024 році двічі змінювалися через збільшення мінімальної зарплати. Це впливає на мінімальний та максимальний розмір ЄСВ у II-IV кварталах 2024 року. Розглянемо, що таке єдиний соціальний внесок, як змінюється ЄСВ у 2024 році та які новації з ЄСВ слід очікувати.
28592

ПДФО 2024

Податок на доходи фізичних осіб є загальнодержавним податком, який наповнює державний та місцеві бюджети. Відсоток ПДФО впливає на величну отримуваного доходу працівників. Яка ставка ПДФО у 2024 році, за якими правилами його утримувати із зарплати та інших виплат.
8439

Відрахування із заробітної плати 2024

У консультації мова піде про ті суми, які відраховуються із заробітної плати працівників. Це зокрема податки, аліменти, штрафи, добровільні відрахування. Як визначити відрахування із заробітної плати, як про них звітувати та якими є бухгалтерські проведення для утримань із заробітної плати у бюджетних установах.
5834

Сумісники у Розрахунку з ПДФО та ЄСВ

Уклали трудовий договір із сумісником: за якими правилами відобразити в Додатках Д5 та Д1, коли донараховувати ЄСВ до мінімальної бази, як показати нараховані доходи в Додатку Д4/4ДФ до Розрахунку.
57261

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді