Нова форма податкового повідомлення-рішення набере чинності 29 листопада

Два накази Міністерства фінансів України затверджують зміни до податкового повідомлення-рішення

Нова форма податкового повідомлення-рішення

Оновлена форма Податкового розрахунку: як запов­нювати і коли звітувати

З 29 листопада зміниться порядок, за яким платники податків мають надсилати орган контролю податкові повідомлення-рішення. Документ доповнено новим додатком під номером 31.

Два накази Мінфіну, які затверджують зміни до Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, опубліковані 30 вересня і мають набути чинності 29.11.2022.

Які зміни внесено

  1. Узгодили з підпунктом 4 пункту 34 розділу I Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.
  2. Доповнили новим додатком 31 «Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ».

Податкове повідомлення-рішення за формою МПЗФ складають для платників податків — фізосіб, якщо за законом орган контролю самостійно визначає податкове зобов’язання з позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів для фізосіб — власників, орендарів, користувачів на інших умовах (зокрема на умовах емфітевзису) земельних ділянок, належних до сільгоспугідь, не переданих такими особами в оренду/суборенду, емфітевзис або інше користування на підставі договорів, які уклали та зареєстрували відповідно до законодавства.

Форму МПЗФ надсилають/вручають платникові податків у строки, що встановив Податковий кодекс України для визначення органом контролю загального мінімального податкового зобов’язання фізособам — власникам, орендарям, користувачам на інших умовах, зокрема на умовах емфітевзису, земельних ділянок, що належать до сільгоспугідь.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» нагадує, що податкове зобов’язання у органів місцевої влади виникає на момент його узгодження. Такою датою вважається дата подачі податкової декларації або уточнюючого розрахунку за умови, що вони були прийняті ДПС.

За матеріалами Міністерства фінансів України

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47628

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді