Як призначатимуть пенсії на тимчасово окупованих територіях — готується новий закон

В Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який врегулює питання призначення пенсій для мешканців тимчасово окупованих територій та громад, де досі ведуться бойові дії

призначення пенсії на окупованих територіях

Калькулятор стажу

Проєкт нового закону № 8198 має створити правові передумови для призначення пенсії особам, які мешкають на тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій і не можуть вчасно звернутися за призначенням пенсії.

Законопроєкт «Про внесення зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії» зареєстровано 10 листопада. 

Ключова зміна, яку впроваджує майбутній закон:

на період дії воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та впродовж трьох місяців після його скасування, пенсія за віком та по інвалідності особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії призначається з дня, що настає за днем досягнення особою пенсійного віку або відповідно встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією.

Нагадаємо, в Україні громадяни вийти на пенсію у 60 років можуть люди, у яких страховий стаж становить не менше 29 років. Якщо страховий стаж становить від 19 до 29 років, людина зможе вийти на пенсію у 63 роки. За наявності стажу від 15 до 19 років, на пенсію у поточному 2022 році зможуть вийти громадяни 65-річного віку.

Також в Україні діє процедура призначення спеціальної пенсії в органах місцевого самоврядування.

За інформацією Верховної Ради

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69393

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50680

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75244

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79422

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді