Збереження середнього заробітку для мобілізованих можна передбачити у колдоговорі

Федерація профспілок України роз'яснила зміни у трудовому законодавстві, які стосуються працівників, призваних на військову службу.

збереження зарплати за мобілізованим

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Важливо, що 1 липня 2022 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» № 2352-IX дозволив не зберігати середній заробіток за працівником, який призваний:

  • на строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період,
  • військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;
  • прийнятий на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби.

Але Кодекс законів про працю передбачає, що підприємства, установи, організації можуть надавати додаткові соціально-побутові пільги або гарантії для працівників. Тому у колективному договорі є можливість встановити для мобілізованих працівників додаткові доплати.

Нагадаємо, що під час проходження військової служби до наказів про виплату додаткової винагороди, збільшеної до 100 000 гривень, включаються особи, зазначені у пункті 1 постанови, у тому числі ті, які:

  • у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, а для поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту - із участю у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії;
  • захоплені в полон (крім тих, які добровільно здалися в полон) або є заручниками, а також інтерновані в нейтральні держави або безвісно відсутні (у разі, коли зазначені події сталися як до введення воєнного стану, так і після його введення);
  • загинули (померли внаслідок отриманих після введення воєнного стану поранень, травм), – виплата здійснюється за весь місяць, у якому особа загинула (померла).

За матеріалами Федерації профспілок України

Бронювання працівників: Мін­еко­но­міки роз’яснює зміни

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Листок непрацездатності – порядок заповнення та зразок

Листок непрацездатності: ➤ лист непрацездатності – бланк ➤ лист непрацездатності – зразок заповнення ➤ інструкція заповнення ➤ листок непрацездатності – зміни 2024 року ➤ як правильно оплатити лікарняний за листком непрацездатності.
64019

Лікарняні 2024: нарахування та оплата

Лікарняні 2024 ✔ Розрахунок лікарняних ✔ Нарахування лікарняних ✔ Оплата лікарняних в 2024 році в Україні ✔ Приклад розрахунку лікарняних
98392

Розрахунок при звільненні – приклади

Розрахунок при звільненні: ► компенсація відпусток ►вихідна допомога ►оподаткування розрахунку ►аліменти у виплаті розрахункових при звільненні ► приклади на 2024 рік
130667

Як здійснити розрахунок заробітної плати старости: приклади

Староста – важлива посада в сучасних органах місцевого самоврядування. Дізнаємося, як розрахувати зарплату старости. Який староста має посадовий оклад, доплати й надбавки, оздоровчі, матеріальну допомогу. Закріпимо все на прикладі, що містить і бухгалтерські проведення.
17095

Утримання із заробітної плати – проводки

Нарахування заробітної плати в бюджетних установах включає проводки для відображення цих операцій в бухгалтерському обліку. Тож розповімо про проводки детальніше.
46867

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді