Кабмін запроваджує нові критерії для надання допомоги по частковому безробіттю

Проєкт урядової Постанови «Про внесення змін до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю» передано для оприлюднення.

надання допомоги з часткового безробіття

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Проєкт Постанови розширює перелік критеріїв, за якими надаватимуть допомогу по частковому безробіттю.

Які новації у порядку надання допомоги по частковому безробіттю

  1. Буде визначено термін «незначна державна допомога».
  2. Кабмін планує затвердити, що сума держдопомоги сукупно не може перевищувати суму незначної державної допомоги, визначеної Законом України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» від 10.07.2022 № 1555-VII. Цю норму не будуть застосовувати під час воєнного стану.
  3. Буде розширено перелік критеріїв, за якими надаватимуть допомогу по частковому безробіттю. Один з ключових – відсутність у роботодавця або ФОПа-застрахованої особи, заборгованості перед державним (місцевим) бюджетом понад 6 місяців.
  4. Кошти на поточний рахунок роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю перераховує регіональний центр зайнятості.

Умови для отримання допомоги по частковому безробіттю

  • роботодавець або ФОП-застрахована особа до заяви додає відомості про господарську діяльність, а також про всю незначну державну допомогу, отриману впродовж останніх трьох років, її форму та мету;
  • перевірка цільового використання коштів, які перераховують роботодавцю для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю, проводять за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.

Причини для відмови у допомозі по частковому безробіттю

  • якщо відносно роботодавця або ФОПа-застрахованої особи відкрито ліквідаційну процедуру або він визнає свою неспроможність своєчасно виконувати зобов’язання перед кредиторами;
  • сума держдопомоги сукупно перевищує за будь-який трирічний період суму, еквівалентну 200 тисячам євро, визначену за офіційним курсом НБУ на останній день фінансового року.

Відповідні зміни внесуть і до форм, що передбачають подання відомостей про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю.

Нагадаємо, що сума допомоги по частковому безробіттю, яка перерахована роботодавцю та виплачена працівнику відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «128» як соціальна виплата з відповідного бюджету.

За інформацією СПО профспілок

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про прийняття на роботу – оформлення на прикладі водія

Як оформити трудові відносини та оформити наказ про прийняття на роботу. Коли відмовити в оформленні трудового договору, а коли встановити стажування та випробування – дивимось на прикладі інструкції, як прийняти на роботу водія.
11594

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52976

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16854

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді