Рада дозволила надавати військовослужбовцям частину щорічної відпустки

Верховна Рада 1 грудня прийняла в цілому зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.

відпустка військовослужбовців

Калькулятор днів щорічної відпустки

Закон передбачає, що військовим може надаватися:

  • частина щорічної основної відпустки;
  • відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення.

Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більше 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше ніж 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

Нагадаємо, що щорічні відпустки бувають чотирьох типів (пп. 1 ст. 4 Закону «Про відпустки»):

  • основна. Це відпустка, право на яку має практично кожний працюючий, адже додаткових відпусток у конкретного працівника може й не бути взагалі;
  • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
  • додаткова відпустка за особливий характер праці. Так зокрема називаються роботи, які пов’язані з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням, роботи які виконуються в умовах підвищеного ризику для здоров’я;
  • додаткова відпустка за ненормований робочий день. Така відпустка є різновидом попередньої – за особливий характер праці. Її виділено окремо, так як її максимальна тривалість визначається не Постановою № 1290, а ст. 8 «Закону про відпустки».

За матеріалами Верховної Ради

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

 

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Перехідні відпускні: податки, звітність, зразки

Як перехідні відпускні впливають на розрахунок доплати до мінімальної зарплати, як врахувати мінімальну базу ЄСВ, оподаткування перехідних відпускних та заповнення за ними Додатків Д1 і 4ДФ Податкового розрахунку – все це знайдете у консультації.
39143

Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.
12301

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
46745

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді